Wintertijd; een uur meer of minder slapen?

Wintertijd; een uur meer of minder slapen?

Wat doen we al bijna 40 jaar, maar is voor veel mensen nog altijd onduidelijk? Inderdaad, we hebben het over het wisselen van zomertijd naar wintertijd en vice versa. Dit weekend is het weer zover!

Je hebt er de afgelopen dagen vast over nagedacht. Moet de klok in de nacht van zaterdag op zondag nou terug of juist verder gedraaid worden? En kun je daardoor een uur langer of korter slapen? Laten we eerst eens de historie in duiken. Waarom doen we dit eigenlijk al bijna 40 jaar?

Standaardtijd

De term wintertijd is eigenlijk verkeerd. De tijd die wij in de winter hanteren is namelijk de standaardtijd. Nederland kent pas sinds 1909 een algemene tijd. Voor die tijd verschilde in ons land het tijdstip van plaats tot plaats, maar de komst van spoorwegen maakte een standaardtijd noodzakelijk. Dit was nog niet de tijd die we nu kennen. In de Tweede Wereldoorlog verlegde de Duitse bezetter die standaardtijd naar de huidige Midden-Europese Tijd.

Bezuinigen

Al vroeg bedacht men dat het handig zou zijn om in de zomermaanden ervoor te zorgen dat de standaardtijd verschoven zou worden. Zo leek het alsof de zon later op kwam en ook later weer onder zou gaan, en kwam de periode van daglicht beter overeen met de leefritmes van de mensen. De gedachte achter deze tijdverschuiving was dat men zo kon bezuinigen op verlichting.

Afspraken in Europa

Vanaf 1916 tot 1946 werd de zomertijd in verschillende vormen gehanteerd. Daarna bleef de standaardtijd dertig jaar lang gehandhaafd, tot in 1977 de klokken weer halfjaarlijks verzet werden. Dit kwam voort uit de Franse oliecrisis en had als doel te besparen op olie. In 1981 werden er binnen Europa afspraken gemaakt over wanneer de tijden precies zouden veranderen en vanaf 1996 loopt de zomertijd zoals we die nu kennen: van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober.

Dit weekend

Samengevat: dit weekend gaat de klok dus een uur achteruit om zo weer op de standaardtijd uit te komen. Dit gebeurt zondagmorgen om 03.00 uur. Dan wordt het dus weer 02.00 uur en kun je lekker een uurtje extra slapen!

Vorig artikel
Volgend artikel