Dromen doen we allemaal, maar onthouden wat we dromen is voor de een wat moeilijker dan voor de ander. Toch zouden we het allemaal wel willen, want er ontstaan tijdens je dromen misschien wel mooie ideeën en daarbij is het gewoon interessant om te weten wat je droomt. Onthoud jij ze ook nooit? Een paar handige tips om je dromen te onthouden kunnen dan vast geen kwaad!
1 – Weet hoe je droomt
De meeste mensen dromen in beeld, maar wist je ook dat er mensen zijn die in taal, woorden of muziek dromen? Als je weet hoe je droomt, kun je je daar op concentreren en gaat het dromen onthouden sneller. Hoe je er dan achter komt of je in beeld of in muziek droomt? Een kwestie van proberen.
2 – Neem het jezelf voor
Probeer voordat je naar bed gaat je te concentreren op het onthouden van je dromen. Het klinkt misschien niet heel geloofwaardig, maar probeer het maar eens! Je kunt het een beetje vergelijken met je positief opstellen. Als je denkt dat je het niet kunt, kun je het ook niet. Wanneer je jezelf voorneemt om je dromen van deze nacht te onthouden, zal het je vast lukken.
3 – Laat alcohol staan (of juist niet?)
Van alcohol is bekend dat je er minder snel van in de REM-slaap terecht komt en dat deze minder lang duurt. En de REM-slaap heb je juist nodig om te dromen! Als je veel alcohol hebt gedronken slaap je vaak iets onrustiger en minder diep. Het kan dan juist ook voorkomen dat je je dromen beter onthoudt. Even voor jezelf (met mate!) proberen dus.
4 – Schrijf ze op
Houd een boekje met al je dromen bij. Schrijf zodra je wakker wordt kort op waarover je hebt gedroomd. Of je je nu alleen een beeld, een geluid, een gevoel of een geur herinnert, schrijf het op! Overdag kun je over je droom nadenken, waardoor je je ’s nachts weer concentreert op het creëren en onthouden van nieuwe dromen.
5 – Mediteer
Mensen die voor ze gaan slapen mediteren onthouden hun dromen beter. Door te mediteren worden je gedachten rustiger en komt er meer ruimte voor droombeelden. Als je dit tien minuten per dag doet kan het al helpen je dromen beter te onthouden!
6 – Train je creativiteit
Dromen is iets creatiefs: je hersenen leggen nieuwe verbindingen met de informatie die ze overdag hebben binnengekregen. Probeer dus ook je andere creatieve vlakken te beïnvloeden! Houd bijvoorbeeld een dagboek bij.
7 – Vertel je droom aan iemand anders
Het is misschien een beetje gek, maar je droom vertellen aan iemand anders kan je helpen nieuwe dromen beter te onthouden. Bedenk eens waar je was, wat je deed en wat je opviel aan je droom. Naast dat het je helpt dromen beter te onthouden, kun je ook samen met iemand anders lachen om de gekke, leuke of rare dromen die jij ’s nachts hebt.
8 – Blijf in dezelfde houding liggen
Dromen en de houding waarin je ligt zijn aan elkaar verbonden. Soms kan een droom opeens terugkomen doordat je in de houding gaat liggen waarin je lag toen je droomde. Probeer dus, wanneer je wakker wordt, een tijdje in die houding te blijven liggen. Wie weet komt je droom weer bij je terug.
Weten wat je dromen betekenen? Lees dan ons blog en kom erachter wat je droom nu echt betekent!