Uitslapen is goed voor je creativiteit!

Uitslapen is goed voor je creativiteit!

’s Ochtends bruut door de wekker wakker worden gemaakt, dat is voor niemand plezierig. Maar wat als we je nu vertellen dat uitslapen ook voordelen met zich meebrengt? Vaak wordt uitslapen juist als iets negatiefs gezien: het is niet goed voor je gezondheid en je productiviteit. Waar het dan wel goed voor is? Je creativiteit!

Te vroeg uit je slaap

Wanneer je ’s ochtends vroeg opstaat, is dat vaak nadat je door de wekker bent wakker gemaakt. Je moet naar school of naar je werk, en zonder wekker kom je niet op tijd. Dat brengt wel een nadeel met zich mee: je slaap wordt afgebroken, terwijl je daar eigenlijk nog niet klaar voor bent. Dat betekent dat je (een deel van) de belangrijke fase van je slaap mist, namelijk de REM-slaap. En die fase is juist zo belangrijk.

Creatief door te dromen

De REM-slaap staat ook bekend als de droomslaap: de fase van de nacht waarin we vooral dromen. Tijdens de non-REM-slaap verwerken de hersenen voornamelijk informatie die je overdag hebt opgenomen. In de laatste fase, de REM-slaap, gaan je hersenen met die informatie aan de slag: ze maken nieuwe verbindingen, zonder dat daar logica bij komt kijken. Door die nieuwe verbindingen kom je op nieuwe ideeën, die zich vaak uiten door middel van dromen. Wanneer je dus voor die tijd wordt gewekt door die vervelende wekker, kom je niet in deze fase.

Je problemen in beeld

Wanneer je overdag tegen een probleem aanloopt, kun je daar ’s nachts over gaan dromen. Tijdens die droom wordt je probleem niet weergegeven in woorden, maar in beelden. Door de nieuwe verbindingen die je hersenen hebben gelegd, kun je in je droom het probleem van een heel andere kant bekijken. Als je dan ’s ochtends uit jezelf wakker wordt, heb je misschien wel een creatieve oplossing voor je probleem waar je anders niet op was gekomen.

Gun jezelf genoeg slaap

De beste ideeën ontstaan dus misschien wel door een keertje niet de wekker te zetten, maar jezelf genoeg slaap te gunnen. Wie weet levert het je overdag wel een hoop creativiteit op. En zo niet (bijvoorbeeld omdat je niet zo goed bent in het onthouden van je dromen), dan heb je in ieder geval genoeg geslapen.

Vorig artikel
Volgend artikel