Slaaptrends 2015: we slapen niet meer naakt!

Slaaptrends 2015: we slapen niet meer naakt!

Hoe vaak verschoont de gemiddelde Nederlander zijn beddengoed? En wat draagt die gemiddelde Nederlander eigenlijk tijdens het slapen? Smulderstextiel.nl ging op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen bij het onderzoek naar de slaaptrends in 2015. Meest opvallende conclusie? We slapen niet meer naakt!

In samenwerking met Noviodata ondervroeg Smulderstextiel.nl ruim 1000 mensen, verdeeld over de leeftijdscategorieën 18-25 jaar, 26-45 jaar en 46-65 jaar. Aan het onderzoek deden zowel alleenstaande mensen als mensen met een relatie mee en het aantal vrouwen en mannen lag nagenoeg gelijk.

Zonder kleding


Ondanks dat naakt slapen vele voordelen heeft, verliest het aan populariteit. Uit het onderzoek blijkt dat steeds minder jongeren zonder kleding slapen. Binnen de categorie 46-65 jaar geeft 20% aan naakt te slapen, ten opzichte van 9% in de categorie 18-25 jaar. In plaats van naakt slapen kiezen jongeren steeds vaker om te slapen in hun ondergoed. Dat is met name populair bij mannen. Ruim 35% geeft daar de voorkeur aan. Bij vrouwen is de pyjama of de nachtjapon favoriet. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen draagt deze nachtkleding.

Opvallend schoon


Nederlanders zijn opvallend schoon als het om het beddengoed gaat. Bijna 40% van de ondervraagden verschoont zijn bed één keer per week. Of dit over dertig jaar nog steeds het geval is, is nog maar de vraag. Bij de jongeren ligt dit percentage op nog geen 30% ten opzichte van 45% bij de ouderen. Dat Nederlanders zo vaak het beddengoed verschonen kan te maken hebben met het toelaten van huisdieren in bed. Van alle huisdierenbezitters heeft bijna de helft daar geen problemen mee.

Mannen slapen korter dan vrouwen


Er wordt vaak gezegd dat acht uur slaap per dag het beste is. Uit het onderzoek blijkt dat de doorsnee Nederlander daar op doordeweekse dagen niet aan komt. Vrouwen komen gemiddeld net niet tot 7,5 uur, mannen halen zelfs de 7 uur niet. In het weekend slapen we een uur langer. Het hebben van kinderen heeft uiteraard invloed op de nachtrust: zowel doordeweeks als in het weekend slapen mensen met kinderen ongeveer een halfuur minder dan mensen zonder kinderen.

Eerst plassen, of eerst appen?


Anno 2015 gaan de meeste Nederlanders direct na het wakker worden eerst naar het toilet. Dit doet 55% van de ondervraagden. Het zal je niet verwonderen dat het nog maar de vraag is of dit in de toekomst nog steeds zo zal zijn. Bijna 40% van de jongeren geeft aan na het wakker worden eerst zijn mobiele telefoon te pakken. Ter vergelijking: in de categorie 46-65 jaar doet nog geen 2% dat… Een andere opvallende uitkomst is dat er meer mannen meteen gaan douchen nadat ze wakker zijn geworden dan vrouwen.

Dineren in bed


Een ontbijt op bed is natuurlijk iedereen wel bekend, maar snacken of zelfs dineren in bed is minder ingeburgerd. Toch gebeurt dat. Van de mensen die aangeven wel eens in bed te eten nuttigt bijna 13% wel eens zijn avondeten in bed. Uiteraard is een ontbijt eten in bed het populairst. Dat dit een typische vrouwenaangelegenheid is wordt door dit onderzoek onderuit gehaald, want het zijn juist de mannen die vaker ontbijt op bed eten.

Ook van het kopen van beddengoed wordt vaak gedacht dat het een vrouwending is, maar ook dat blijkt niet zo te zijn. Van alle ondervraagde mannen geeft liefst 77% aan zelf zijn beddengoed te kopen.

Zo zie je, er zijn zeer veel verschillende trends als het gaat om slapen. We zijn nu al benieuwd naar de slaaptrends van 2016!

Vorig artikel
Volgend artikel