Wie heeft het bed uitgevonden? - Geschiedenis van het bed

Wie heeft het bed uitgevonden?
Iemand moet dat toch verzonnen hebben!

Veel mensen krijgen helemaal aan het begin van de ochtend direct één van de moeilijkste momenten van de dag voor hun kiezen. De wekker gaat en het is tijd om op te staan. Eigenlijk is er geen tijd om nog langer te blijven liggen of je zult te laat komen op je werk. Toch is de verleiding groot om nog een keer om te draaien. Wat kan een bed toch lekker liggen! Je zult het je op zo’n moment misschien weleens hebben afgevraagd: wie heeft deze geniale uitvinding gedaan?

Slapen in een bedstee

Het bed zoals we dat vandaag de dag kennen is in de geschiedenis van de mensheid een relatief ‘nieuw’ voorwerp. Misschien heeft één van je grootouders vroeger nog weleens geslapen in een bedstee; een slaapplaats die is ingebouwd in de muur en er meestal uitziet als een kast. De bedstee is namelijk pas sinds enkele generaties geleidelijk aan ingeruild voor het ‘moderne’ bed. In veel huizen is er echter nog een oude bedstee te vinden. Daarnaast zijn er mensen die ook nu nog een bedstee nemen die in een modern jasje is gestoken. Lekker warm en knus!

Lang werd gedacht dat het gevaarlijk kon zijn om plat te liggen. Je bloed zou dan naar je hersenen stromen en dit kon je weleens fataal worden. Daarom sliepen de mensen in een bedstee half rechtop. Pas toen die gedachte werd achterhaald, bleek de bedstee erg klein te zijn om comfortabel in te liggen. Voordat het matras zijn intrede deed lag er in een bedstee van een adellijke familie een veren onderbed, maar de arme mensen moesten het doen met wat stro.

Slapen op de grond

Stro werd ook gebruikt om op te slapen voordat het eeuwenlange tijdperk van de bedstee zou aanbreken. De stro zat in juten zakken die simpelweg op de vloer werden gelegd, waarna het gehele gezin zich verzamelde en dicht tegen elkaar aan kroop om zo de koude Middeleeuwse nacht door te komen.

De bedden van vroeger

Slapen op de grond was toentertijd heel normaal. Alleen welgestelden konden zich een bed veroorloven. Dit waren zeer eenvoudige bedden van hout of brons met een harde hoofdsteun. Deze bedden stamden nog uit de Romeinse tijd. Pas na de Middeleeuwen werden er bedden gemaakt van gietijzer; in het hout zaten namelijk vaak insecten. De Romeinen brachten veel tijd door in bed. Naast slapen gebruikten ze hun bed om in te eten en drinken, een gesprek te voeren of iets te lezen. Toch hebben de roemruchte Romeinen het niet zelf verzonnen om te slapen in een bed, maar dit keken ze af bij een ander beroemd volk.

Romeins bed
Romeins bed

Wie waren de eerste bedslapers?

Zoals je ziet heeft de manier van slapen in de loop der jaren flink wat evoluties doorgemaakt, maar wie kwam er nou op het geniale idee om ’s nachts verhoogd, en dus niet langer op de vloer, te gaan liggen?

Het waren de Egyptenaren die rond 3400 voor Christus als eersten bedachten om hun slaapplek door middel van een bed van de grond af te houden. Dit waren korte houten bedden die licht naar beneden afliepen, met een bedbodem van gevlochten leer of touw. Ze hadden ontdekt dat ze op die manier minder last hadden van de tocht en ongedierte. Deze gewoonte verspreidde zich vervolgens snel naar andere gebieden. De Egyptenaren waren erg vooruitstrevend en hadden zelfs al een soort matrassen en kussens die ze maakten van palmtakken!

Om de hedendaagse luxe te kunnen waarderen is het belangrijk om te beseffen hoe het in vroeger tijden was. In plaats van palmtakken of een houten hoofdsteun toch maar liever dons of wol onder je bolletje? Smulderstextiel.nl heeft het perfecte hoofdkussen voor iedereen!

BRON: MATRAS.INFO, ISGESCHIEDENIS.NL, KEMET.NL
AFBEELDINGEN: MFA.ORG, VERENIGINGWESTERWOLDE.NL, MAKEOVER.NL, KT.CLASSY.BE
Vorig artikel
Door tandenknarsen of -klemmen kan je gebit ernstige slijtage oplopen!
Volgend artikel
vrouwen zijn 's avonds eerder moe dan mannen en vallen sneller in slaap tijdens de film