Nationale Voorleesdagen: Voorlezen voor het slapengaan

Nationale Voorleesdagen: Voorlezen voor het slapengaan

Nationale Voorleesdagen - voorlezen

Van 22 januari tot en met 1 februari zijn het weer de Nationale Voorleesdagen. Met dit initiatief wil Stichting Lezen het voorlezen aan kinderen stimuleren. Reden genoeg om voor het slapengaan een leuk verhaaltje voor te lezen!

Dat lezen belangrijk is voor kinderen weten we allemaal. Kids vergroten hun woordenschat en ze leren van alles over de wereld door te lezen. Daarom is het goed een moment voor jullie samen te plannen en een boekje te pakken voor bedtijd.

De voordelen van voorlezen

Voorlezen aan de allerkleinsten heeft veel voordelen op latere leeftijd. Het bevordert namelijk de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen die regelmatig voorgelezen worden, hebben vaak een beter concentratievermogen en groot taalinzicht. Een leuk prentenboek is ook goed voor de fantasie van je kind. Daarnaast is het natuurlijk ook erg gezellig om samen in bed te kruipen en te genieten van een mooi verhaal.

Kinderen die veel voorgelezen worden vanaf jonge leeftijd zijn sneller bekend met letters en taal. Op school is dit erg belangrijk, bij veel vakken speelt begrijpend lezen namelijk een grote rol. Als jouw kind een grote woordenschat heeft en goed meedraait op school, heeft dit een positieve werking op zijn of haar zelfvertrouwen.

Door kinderen van jongs af aan voor te lezen en daarna samen te lezen, leer je ze plezier te hebben hierin. Daarom zullen veel kinderen hierdoor op latere leeftijd ook meer lezen. Doordat je je tijdens het lezen afsluit van de buitenwereld, werkt het ontspannend. Daarom is het ook voor volwassenen een goede gewoonte voor het slapengaan! 😉

Kleed de slaapkamer mooi aan

Wat is nou fijner dan het genieten van een verhaal onder een heerlijk dekbed? Om de beleving van je kindje helemaal af te maken, zorg je daarom voor een mooi dekbedovertrek. Bijvoorbeeld van een bekend personage, zoals de Gorgels, Harry Potter of de favoriete superheld van je kindje. Voor de echte dierenvrienden zijn er genoeg overtrekken van paarden, honden, poezen of andere beesten te vinden. Heb jij een sportfan in huis? Een overtrek van de favoriete voetbalploeg of racevoertuigen maakt de slaapkamer helemaal af! Bekijk hier alle kinderdekbedovertrekken, van ledikant tot 1-persoonsmaat. Ter decoratie kun je ook een plaid toevoegen met een toffe print.

Haal alles uit het voorleesmoment

Kies een boek dat bij jouw kind past om het voorlezen zo leuk mogelijk te maken. Houdt jouw kleine meid van dieren? Ga dan voor een verhaal met een beestachtige hoofdrolspeler. Of is jouw kleine man dol op alles van dinosaurussen of auto’s? Ook hier zijn genoeg boeken over te vinden. Voor de echte avonturier lees je natuurlijk een spannend verhaal voor, waarbij jullie samen onder de dekens kruipen.

Ben je klaar om voor te lezen? Heb je al een verhaal uitgekozen, maar wil je graag weten hoe je het nog leuker kunt maken? Lees dan hier onze blog waar wij 10 tips geven voor het voorlezen.

Vorig artikel
warme-melk-beter-slapen
Volgend artikel
last van huisstofmijtallergie