Hatsjoe! Ben je allergisch voor huisstofmijt?

Hatsjoe! Ben je allergisch voor huisstofmijt?

last van huisstofmijtallergie

In koude jaargetijden spelen bij veel mensen de klachten op. Denk aan een loopneus, een droge of branderige keel en slepende vermoeidheid. Vaak worden de signalen gelinkt aan een verkoudheid of opkomend griepje, maar het zijn ook de symptomen van een huisstofmijtallergie. Hoe dit kan en wat je er tegen kunt doen leggen wij graag uit!

De huisstofmijt is dol op vocht

Door de hoge luchtvochtigheid zijn de herfst en winter de perfecte perioden voor de huisstofmijt. Het minuscule spinachtige beestje leeft graag in een vochtige omgeving. De mijt verblijft in huisstof en voedt zichzelf met huidschilfers. Een slaapkamer met matrassen, dekbedden, kussens en gestoffeerd meubilair is daardoor favoriet bij de huismijt.

Bedtextiel is een prettig leefklimaat voor de huisstofmijt
Huisstofmijt houdt van de warme, vochtige plekken in de slaapkamer

In de herfst wordt het in huis een stuk vochtiger. De verwarming gaat weer aan en door het neerslachtige weer blijven ramen en deuren dicht. De huisstofmijt bevindt zich in een paradijs zodra de vochtigheidsgraad boven de 55% uitstijgt. Het aantal huismijten groeit explosief, waardoor ook de hoeveelheid uitwerpselen vanzelfsprekend in het najaar en de winter toeneemt. En laat dat nu nét hetgeen zijn waardoor de mens allergische symptomen krijgt!

Niet de beestjes, maar de uitwerpselen zijn namelijk de grote veroorzakers van de allergische reactie. Het zijn slechts onzichtbare, rondzwevende deeltjes die na uitdroging ongemerkt worden ingeademd. De kleine stofdeeltjes komen daardoor in aanraking met de keel- en mondholte, maar ook de longen en bronchiën. We kunnen dus de ietwat smerige conclusie trekken dat de kans groot is dat jij dankzij de ingeademde uitwerpselen in de ochtend wakker wordt met allergische symptomen.   

Wat te doen tegen huisstofmijt in de slaapkamer?

Het compleet verbannen van de huisstofmijt zal nooit lukken, maar wij hebben wel enkele tips voor jou om ze te verjagen:

  • Zorg dat de slaapkamer droog en koel blijft.
  • Lucht dagelijks de ruimte en zorg voor een goede ventilatie.
  • Neem een dekbed met synthetische vulling; dat is sowieso geen prettig leefklimaat voor huisstofmijt.
  • Kies een heerlijk anti huisstofmijt hoofdkussen uit, bijvoorbeeld ook met synthetische vulling.
  • Was wekelijks het beddengoed op minimaal 60 graden Celsius.
  • Stop ook de knuffels uit de kinderkamer met regelmaat in de wasmachine, wederom op 60°C.
Bed opmaken antistofmijt
Het frequent luchten van de slaapkamer en het wassen van het beddengoed vermindert huisstofmijt

Denk jij ook last te hebben van huisstofmijt allergie?

Vorig artikel
Nationale Voorleesdagen - voorlezen
Volgend artikel
Wandelen voor slapen gaan