Lig je net lekker in bed onder de warme dekens, lukt het niet om in slaap te vallen omdat je last hebt van koude voeten. Herkenbaar? Zeker in de winter hebben we er vaak last van, lees: vooral vrouwen ;). Maar wat moet je doen om die ijsklompen weer op te warmen en koude voeten te voorkomen? Lees snel onze tips!
Oorzaak van koude voeten in bed
In slaap komen met koude voeten is enorm lastig en vervelend. Je hele lichaam is lekker opgewarmd onder je dekbed, maar je voeten blijven steenkoud. Hoe komt dat? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Vooral een verslechterde bloedsomloop, diabetes of een hormonale storing kunnen de oorzaak zijn. Wanneer het kouder wordt, stuwt je lichaam zijn warmte naar de vitale organen. Maar om die van voldoende warmte te kunnen voorzien, moet het lichaam wel je kleine bloedvaten afsluiten. Hierdoor worden met name je voeten en handen sneller koud.
Mannen versus vrouwen
Vooral vrouwen hebben last van koude voeten in bed. Maar liefst een derde van de vrouwen ondervindt hiervan soms slaapproblemen. Waar ligt dat aan? De lichaamstemperatuur van vrouwen wordt bepaald door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Zodra er hormoonwisselingen zijn, kan de lichaamstemperatuur ineens lager of hoger liggen. Daarom hebben vrouwen het tijdens hun menstruatie ook kouder.
Daarnaast hebben vrouwen doorgaans meer lichaamsvet dan mannen. Hoe meer vet op je lichaam, hoe slechter de warmte van buitenaf je lichaam in kan komen. Ook hebben mannen meer spiermassa in vergelijking tot vrouwen. Spiermassa verbrandt meer en produceert warmte, waardoor mannen het minder snel koud hebben. Bovendien hebben mannen meer ijzer in hun bloed dan vrouwen, terwijl ijzer zo noodzakelijk is voor een goede bloeddoorstroming. Niet zo gek dus, dat vrouwen het vaker koud hebben dan mannen.
Tips om koude voeten in bed te voorkomen
Gelukkig bestaan er een aantal handige tips en tricks om koude voeten te voorkomen of te verhelpen, waardoor je weer in mum van tijd in slaap valt. Wij delen ze graag met je!
- Zorg voor voldoende beweging overdag. Bijvoorbeeld door te sporten of een avondwandeling. Dit draagt bij aan een goede bloedsomloop. Maar simpele oefeningen kunnen ook al helpen: Ga op je tenen staan en dan langzaam met je hele voet op de grond om daarna op je hiel te leunen. Herhaal die oefening vijf minuten lang. Je voeten voelen gegarandeerd lekker warm aan.
- Draag geen strakke schoenen of sokken want dit kan de bloedsomloop verstoren.
- Neem ’s avonds een warm voetbad en trakteer jezelf op een voetmassage.
- Draag wollen sokken, nog voordat dat je koude voeten hebt. Wol houdt je warmte namelijk goed vast en reguleert je temperatuur.
- Neem magnesiumpillen als je kampt met een ijzertekort. Doe dit wel altijd even in overleg met je huisarts.
- Houd je dikke sokken aan in bed en leg je voeten iets hoger. Het bloed stroomt op die manier makkelijker naar het hart, wat de bloeddoorstroming stimuleert.
- Leg een warme kruik aan het voeteneind
- Zit niet met je benen over elkaar. Hierdoor wordt de bloedtoevoer afgekneld en dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot pijnlijke benen, tintelende voeten of spataderen.
- Leg een goed winterdekbed op bed. Kies liever voor een kwalitatief warm dekbed van een natuurlijk materiaal zoals wol of dons.
- Drink voldoende water, geen cafeïne en stop met roken. Cafeïne en sigaretten zorgen er namelijk voor dat je bloedvaten vernauwen en de bloedsomloop afneemt.
En zitten jouw ijsklompjes er weer lekker warm bij?