Hoe maak je een veilig bedje op voor je baby?

Hoe maak je een veilig bedje op voor je baby?

Het is levensbehoefte nummer één voor een baby: slaap. Baby’s hebben veel slaap nodig om te kunnen groeien en slapen dan ook gemiddeld tussen de twaalf en achttien uur per dag. Het is dan natuurlijk erg fijn dat ze een fijn en veilig bedje hebben om in te kunnen slapen. Maar wat is nu een veilig babybedje? Waar moet je op letten? En hoe maak je het beste het bedje op?

Wieg of ledikant

De eerste keuze die je moet maken is tussen een wieg of een ledikant. Bij het maken van die keuze is het belangrijk dat het bedje veilig is. Hiervoor moet het bedje aan een aantal eisen voldoen: zo moeten de zijkanten niet dicht zijn, maar spijlen hebben met een afstand van minimaal 4 ½ en maximaal 6 ½ cm. Ook moet het bedje stabiel zijn en goed gemonteerd zijn. Denk er ook aan dat een wiegje al vaak niet meer geschikt is als de baby een paar maanden oud is. Een ledikant is dan weer een prima bedje tot na de peutertijd, waarna je kind overstapt op een ‘groot’ junior- of eenpersoonsbed.

Matras en onderlakens

Wanneer u gekozen heeft voor een bedje, is de volgende stap het matras. Het veiligste voor je baby is een hard, stevig en vlak matras dat goed past in het bedje. Om het matras te beschermen en schoon te houden, is een molton en een hoeslaken aan te raden. Deze trek je stevig en strak om het matras heen om plooien te voorkomen. Gebruik je voor de zekerheid nog graag een bedzeiltje? Leg dan onder het hoeslaken het zeiltje zo neer dat het niet onder het hoofdje en de schouders ligt, maar enkel onder het onderlichaam van het kindje.

Het bedje opmaken

Baby’s slapen het fijnst en veiligst onder een dekentje of een speciale slaapzak. Om te voorkomen dat de baby met het hoofdje onder de dekens terugkomt, is het belangrijk om het bedje kort op te maken.

Laat het bedje leeg

Voor een veilig bedje hou je het verder zo leeg mogelijk. Met enkel een hoeslaken, lakentje en deken ben je er al. Overige zachte spulletjes zijn overbodig en soms zelfs onveilig. Een kussen, hoofdbeschermer, knuffels en een dekbed; je kunt het allemaal beter niet in het bedje leggen.

Meer tips voor een veilig bedje:

  • zet de verwarming niet te hoog. De perfecte temperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden.
  • zorg ervoor dat de babykamer rookvrij is en blijft
  • plaats het bedje op een plek waar er geen (gordijn)koorden en snoeren in de buurt zijn
  • twijfel je of de baby het te koud of te warm heeft? Door aan het nekje te voelen kan je controleren of de baby een fijne temperatuur heeft.
  • leg de baby altijd op zijn rug om te slapen. Lees hier alles over de verschillende slaaphoudingen en waarom op de rug het beste is.

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel