5 tips om te ontstressen voor het slapen gaan

5 tips om te ontstressen voor het slapen gaan

Misschien herken je het wel: wil je graag gaan slapen, blijf je maar denken aan de stressvolle dag die je net achter de rug hebt. Voor je gevoel ben je klaar om tussen de lakens te kruipen: je bent moe, je ogen vallen bijna vanzelf dicht en morgen moet je weer vroeg op. Maar je gedachten maken overuren en echt rustig worden lukt niet. Met deze vijf tips zorg jij ervoor dat je kunt ontstressen en weer heerlijk kunt slapen na een stressvolle dag!

Tip 1 – Neem de tijd

Begin voordat je daadwerkelijk gaat slapen alvast met relaxen. Schuif de televisie, je laptop en je smartphone aan de kant en ga iets doen waar jij rustig van wordt. Kies bijvoorbeeld een mooi boek uit dat je graag wil lezen, of ga lekker op de bank zitten met een kop thee en een tijdschrift. Zorg er in ieder geval voor dat je iets doet wat je leuk vindt en waar je rustig van wordt. Als je dit elke avond een uurtje voordat je gaat slapen doet, gaat je lichaam daar aan wennen en val je op het moment dat je echt naar bed gaat sneller in slaap.

Tip 2 – Maak van je slaapkamer een rustige plek

Zodra je de slaapkamer binnenkomt stap je in de relax-modus. Tenminste, dat is hoe het zou moeten zijn. Investeer daarom in een goed matras, een fijn dekbed en een mooi overtrek. Zo lig je heerlijk comfortabel. Gaan slapen wordt zo een feestje!

Tip 3 – Zorg voor routine

Hoe meer je rond dezelfde tijd gaat slapen, hoe sneller je lichaam eraan went dat het rond die tijd toch echt in slaap zou moeten vallen. Kies daarom een fijne tijd waarop je graag zou willen gaan slapen. Houd daarbij rekening dat een volwassene gemiddeld tussen de zes en acht uur per nacht slaapt, en dat je dus op tijd je bed in kruipt. Routine zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt wanneer je in bed ligt, en je ’s ochtends uitgerust wakker wordt.

Tip 4 – Gebruik je bed alleen om te slapen

Weg met je laptop, televisie en smartphone in je slaapkamer; deze apparaten helpen je namelijk niet bij het ontstressen voor het slapen. Gebruik je bed waar het voor bedoeld is: om te ontspannen en te slapen. Voor sommige mensen is het zelfs onverstandig om een boek te lezen in bed, omdat ze daar onrustig van worden en dan niet meer in slaap kunnen komen. Blijf dus gewoon lekker uit de slaapkamer tot je van plan bent om echt lekker te gaan slapen.

Tip 5 – Focus op het positieve

Misschien ligt het echte probleem waarom je niet in slaap kunt komen in je hoofd. Lig je voordat je gaat slapen nog over van alles na te denken? Probeer je dan te focussen op positieve dingen. Denk alvast na over wat je dit weekend gaat doen, of denk terug aan een leuke herinnering. Lukt dat echt niet, dan kun je gedurende de dag je zorgen opschrijven. Van je afschrijven helpt vaak bij het verwerken van stressvolle gebeurtenissen, zodat je er ’s nachts niet meer (zoveel) aan hoeft te denken.

Geniet van een heerlijke nachtrust!

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel