Gemorst? Zo krijg je jouw tafellinnen weer stralend schoon!

Gemorst? Zo krijg je jouw tafellinnen weer stralend schoon!

De kerstdagen zijn voorbij, je (schoon)ouders zijn weer naar huis en de grote stapel afwas staat op je te wachten. Je hebt duidelijk weer genoeg op te ruimen. En dan zie je opeens allemaal vlekken op je mooie damast tafelkleed en luxe witte servetten! Met deze tips krijg jij jouw tafellinnen weer stralend schoon! Zo heb jij weer tijd over voor andere dingen.

Bekijk ook ons assortiment keukentextiel en tafellinnen »

Chocoladevlekken

Hmm, chocolade! Chocola is hemels, chocoladevlekken echter niet. Toch geknoeid met de chocoladefondue? Wat je ook doet: gebruik geen zeep. Door zeep fixeert de vlek juist en wordt daarna bijna onmogelijk om te verwijderen. Liever schenk je er melk overheen, even laten inweken en daarna in de wasmachine. Dit trucje uit de oude doos verricht werkelijk waar wonderen.

Kaarsvet

Kaarsen op tafel zijn gezellig, sfeervol en romantisch. Het nadeel: kaarsvet op je tafelkleed. Gelukkig is opgedroogd kaarsvet prima te verwijderen met een keukenrol in de ene hand en een strijkijzer in de andere hand. Leg eerst een dikke laag keukenpapier op en onder het kaarsvet en zet het strijkijzer erop. Het vet smelt dankzij de hitte en wordt opgenomen door het keukenpapier. Daarna even in de was en je tafelkleed is weer helemaal schoon!

Koffievlekken

Na het eten wordt vaak nog een kopje koffie gedaan en dit kan voor hardnekkige vlekken zorgen. Is er koffie gemorst? Denk dan even goed na of het koffie met of zonder melk was. Koffie met melk verwijder je namelijk het beste met koud water en koffie zonder melk met warm water. Is de vlek opgedroogd? Maak dan een sopje klaar en doe hier wat zout in. Breng dit vervolgens aan op de vlek en smeer het in met eigeel. Even laten intrekken, goed uitspoelen en – poef – vlek is weg.

Mayonaisevlekken

De tip bij een mayonaisevlek: deppen met wasbenzine. Wasbenzine beschadigt het linnen of katoen niet, maar haalt wel de meeste vlekken eruit. Even behandelen, in laten trekken en daarna uitwassen. Overigens helpt dit ook bij andere hardnekkige vlekken zoals van o.a. ijs, room, advocaat en andere melkproducten.

Lippenstiftvlekken

Jouw mooi rood gestifte lippen waren een hit aan de kersttafel, maar die lippenstiftvlek op je stoffen servet is wat minder leuk. Ga zeker niet proberen de vlek eruit te wrijven, maar haal de shampoo fles uit de badkamer erbij. Want jawel, shampoo is de redder in nood als het gaat om make-up vlekken zoals van lippenstift. Even insmeren, laten intrekken en daarna wassen in de wasmachine.

Rode en witte wijnvlekken

Stoot iemand een glas wijn om? Onderneem dan het liefst meteen actie en dep de vlek met lauw water. Witte wijn (en champagne) krijg je er vaak zo wel uit. Rode wijn is echter iets lastiger en eist meestal een berg keukenzout. Zout neemt namelijk de drank en daarmee ook de kleurstof op. Te laat om met zout over de rode wijnvlek te strooien? Dep het dan met lauw water en gooi het laken zo snel mogelijk in de was. Opgedroogde vlekken kun je eventueel proberen te verwijderen met pure alcohol. Hetzelfde geldt overigens ook voor likeurtjes. Nog ééntje dan maar?

Theevlekken

Ben je een theeleut? Ook het morsen van thee kan zorgen voor een vervelende vlek op je tafellinnen. Wanneer er thee geknoeid is over je tafelkleed kun je het beste een citroen erbij pakken. Door de plek met de (opengesneden) citroen te deppen, gaat dit een toekomstige vlek tegen. Gewoon even laten intrekken en later uitspoelen met lauw water. Is de theevlek al helemaal opgedroogd? Behandel het dan voorzichtig met wat ammonia. Let op: de ammonia truc werkt alleen bij ongekleurd katoen en linnen.

Tomatensausvlekken

Pasta di mama smaakt natuurlijk het allerlekkerst en vooral die eigengemaakte tomatensaus. Een rode tomatensausvlek ziet er echter best eng uit. Gelukkig levert pastasaus, ketchup of iets anders van tomaten vaak geen hardnekkige vlek op. Even uitwassen in een sopje is meestal voldoende om de vlek vaarwel te zeggen. Zo niet, is het mogelijk om de vlek voorzichtig te deppen met ammonia.

Vet- en olievlekken

Heeft het gourmetstel weer overuren gedraaid? Maar natuurlijk! Want gourmetten is super gezellig en al jarenlang traditie met kerst. Die vetvlekken en olievlekken van al dat spatten is elk jaar echter minder. Gelukkig zijn deze vlekken heel gemakkelijk te verwijderen uit jouw mooie tafelkleed. Doe er gewoon wat afwasmiddel op, laat het intrekken en spoel het daarna goed uit met warm water. Gooi het daarna nog even in de wasmachine met vloeibaar wasmiddel op de hoogst mogelijke temperatuur. Dit helpt overigens ook perfect bij geknoeide bietensap en andere gekleurde vruchtensapjes.

Liever een vlek voorkomen dan verwijderen? Zorg er daarom voor dat je altijd een stuk keukenrol of schone natte doek bij de hand hebt. Zodra er iets gemorst wordt, kun je het hiermee opdeppen en zo vlekken voorkomen.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel