Word jij ’s nachts wakker met beenkramp?

Word jij ’s nachts wakker met beenkramp?

Last van nachtelijke beenkramp

’s Nachts wakker worden door beenkramp is erg vervelend. Wist je dat een groot deel van alle volwassenen hier wel eens last van heeft? Vanzelfsprekend zorgt dit voor verstoring van je nachtrust. Maar hoe kom je eraan? En nog belangrijker, wat doe je er tegen?

Oorzaken nachtelijke beenkramp

Beenkrampen ontstaan als je spieren samentrekken waardoor een scherpe pijn ontstaat, vaak enkele seconden of minuten. Dit komt meestal voor in je kuiten en voeten, maar je kunt ook last van je hamstring krijgen. Deze krampen worden idiopathisch genoemd, omdat deze ontstaan zonder aanwijsbare reden. Toch zijn er een aantal mogelijke oorzaken voor beenkramp te noemen.

Te weinig vocht

Natuurlijk is het belangrijk om genoeg water te drinken, zeker in deze warme periode. Maar wist je dat een tekort aan vocht ook een mogelijke oorzaak is voor beenkramp? Met de temperaturen van de laatste dagen verlies je veel vocht, hoofdzakelijk door te zweten. Hierdoor krijgen je spieren minder zuurstof en dit kan zich uiten in kramp. Op deze manier geeft je lichaam aan dat je overdag meer water binnen moet krijgen.

Niet genoeg beweging

Doordat we tegenwoordig een groot deel van de dag zittend doorbrengen, krijgen onze spieren niet genoeg beweging. Dit zorgt ervoor dat de lengte en lenigheid van zowel spieren als pezen vermindert. Ook als je de hele dag staat, kun je last krijgen van beenkrampen. Als je op je voeten staat maar hierbij weinig beweegt, verzamelen bloed en water in je onderbenen. Met gevolg dat je eenmaal in bed last krijgt van nachtelijke beenkrampen.

Overige oorzaken beenkramp

Nachtelijke beenkrampen hebben geen eenduidige oorzaak, waardoor het per persoon kan verschillen. Bij een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is het mogelijk dat je last krijgt van krampen. Onder andere kalium, calcium en magnesium houden de vochtbalans in stand. Ook medicijngebruik kan van invloed zijn op beenkramp, vooral medicijnen met een stimulerend effect op motorische neuronen en receptoren, zoals medicijnen voor een hoge bloeddruk.

Beenkramp

Wat te doen tegen beenkramp?

Hoe vervelend die kramp in je kuiten ook is, je wilt dit natuurlijk het liefst voorkomen. Wat kun je doen waardoor je ’s nachts niet wakker wordt door pijnscheuten in je been?

Spieren oprekken

Om beenkramp te voorkomen is het belangrijk om je spieren op te rekken. Leun bijvoorbeeld met je handen tegen de muur en strek je been terwijl je je voet en hiel op de grond houdt. Word je ’s nachts wakker met kuitkramp? Probeer dan je tenen naar je toe te trekken, hiermee strekt je kuitspier zich uit. Dit kan ervoor zorgen dat de kramp in je kuit verdwijnt.

Verander je slaaphouding

Een ongemakkelijke slaaphouding kan een oorzaak zijn voor nachtelijke beenkramp. Slaap jij in een positie waarbij je tenen naar beneden wijzen? Dan is de kans groter dat je last krijgt van kramp doordat je kuitspier op deze manier ingekort wordt. Hierdoor zorgen zelfs kleine bewegingen van je voet voor kramp. Probeer daarom een andere slaappositie waarbij je dit voorkomt, zoals op je zij met opgetrokken benen. Bij Smulderstextiel vind je een groot aanbod hoofdkussens voor zijslapers.

Plaats je voeten hoger dan je hoofd

In plaats van een andere slaaphouding aan te nemen, kun je ook dit kleine trucje toepassen. Door je voeten iets hoger te plaatsen dan je hoofd kan de hoeveelheid bloed in je benen beter in balans worden gebracht. Leg bijvoorbeeld een kussen onder je benen om deze op te tillen. Dit kan helpen je beenkramp ‘s nachts te verminderen.

Heb jij ook wel eens last van nachtelijke beenkramp?

Vorig artikel
Wat is uitrekken
Volgend artikel
Walra Natural Mix dekbedovertrek