Wat is uitrekken?

Wat is uitrekken?

Wat is uitrekken

Na een lange nacht slapen of zelfs al na een korte powernap is uitrekken een goede afsluiter. Vrijwel iedereen rekt zich uit. Baby’s doen het met een scala aan grimassen, volwassenen trouwens ook. Katten rekken zich tig keer op een dag uit, terwijl honden zichzelf even door elkaar schudden en weer verder gaan met de orde van de dag. Uitrekken is een mooi fenomeen, maar wat is het nu precies? We hebben het voor je uitgezocht.

Waarom rekken we ons uit nadat we wakker worden?

Je kent het wel, je hebt heerlijk geslapen en je probeert met je nog slaperige hoofd een weg naar de badkamer te vinden. Maar voordat je opstaat voel je toch die automatische drang om jezelf uit te rekken. Al zittend op de bedrand strek je je armen in de lucht en wieg je wat heen en weer. Het is dé manier om je lichaam een kickstart te geven. De vraag rijst alleen; waarom? Wat is de reden dat je iedere ochtend jezelf wilt uitrekken?

Spieren laten ontwaken

Het is eigenlijk vrij simpel. Als het lichaam voor een langere tijd heeft stilgezeten of in dit geval gelegen, zijn de spieren in ruste. Zodra je in diepe slaap bent daalt de hartslag samen met de bloeddruk, de longen trekken samen en de spieren in het gehele lijf verslappen. De bloedtoevoer naar de spieren neemt af, waardoor ze stijf aanvoelen. Door jezelf uit te rekken komt de bloedsomloop weer op gang en je spieren krijgen het signaal dat je wakker wilt worden. Er worden weer voldoende voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd, zodat je vervolgens probleemloos kunt opstaan om je dag te beginnen.

Uitrekken is goed voor je

Naast dat uitrekken na een nacht slapen heerlijk is, heeft het dus ook daadwerkelijk een goede reden. Je spieren komen door het uitrekken als het ware weer tot leven, een soort van startschot voor de dag. Het wordt door het brein gezien als een goede daad en opgevolgd met een fijn gevoel als beloning. Vergelijk het met drinken als je dorst hebt en je honger stillen met eten. Een natuurlijk proces dat we dagelijks herhalen. Overigens geldt uitrekken niet alleen voor de mens. Denk ook eens aan je trouwe viervoeter of wat dacht je van vogels, die de veren lekker uitschudden. Uitrekken is een natuurlijk fenomeen, een mooi gegeven van moeder natuur.

Ochtendritueel

Door iedere ochtend even de tijd te nemen om wakker te worden, geef je ook je lichaam de kans om goed te ontwaken. Door op het gemak, nadat je wakker wordt, uit te rekken geef je zowel de spieren als het brein het signaal dat je wilt opstaan. Maak er een kort ritueel van en doe naast de standaard poses nog wat extra rek- en strekoefeningen om lekker losjes uit bed te gaan.

Vind jij uitrekken ook zo heerlijk?

Vorig artikel
Vermoeidheid
Volgend artikel
Last van nachtelijke beenkramp