Feit of fabel: zijn dromen bedrog of kan jouw droom werkelijkheid worden?

Feit of fabel: zijn dromen bedrog of kan jouw droom werkelijkheid worden?

Zijn dromen bedrog?

Heb jij soms de meest vreemde dromen? Dan zul je vast denken dat dromen bedrog zijn. Sommige mensen beweren daarentegen dat dromen waardevolle boodschappen bevatten of zelfs de toekomst voorspellen. Maar wat is er nu wel en niet waar?

‘Iedere droom komt uit’

Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet. Je hersenen leggen ’s nachts allerlei verbanden die overdag door je logische verstand afgekeurd zouden worden. Een droom is hooguit in staat je ogen te openen, door je manieren te laten zien om problemen op te lossen of iets te bereiken waar je zelf nog niet aan gedacht had.

‘Mijn ware aard komt boven in een droom’

Je droom bevat altijd een bepaalde betekenis of boodschap en het kan erg waardevol zijn om die te ontcijferen. Zo kan het symbool staan voor bepaalde gevoelens of emoties die diep geworteld zijn in je onderbewustzijn. Veel mensen dromen wel eens dat ze onvoorbereid een examen moeten maken. Dit wijst erop dat je teveel hooi op je vork neemt en moeite hebt om overal genoeg aandacht aan te besteden. Iedere ochtend direct opschrijven wat je hebt gedroomd kan je helpen om meer over jezelf te weten te komen.

Benieuwd wat je dromen betekenen? Dat lees je hier.

‘Volgens mij droom ik nooit’

De een herinnert zich een droom beter dan de ander, maar elk mens droomt iedere nacht minstens 20 minuten. Gemiddeld dromen volwassenen ¼ van hun slaapduur. Slaap je ’s nachts 8 uur, dan heb je meestal ongeveer 2 uur lang gedroomd. Vaak herinner je het pas zodra er in de loop van de dag iets herkenbaars uit je droom voorbij komt. Zo’n déjà vu hebben we allemaal wel eens. Iemand die erg diep slaapt of geen goed ruimtelijk inzicht heeft, zal meer moeite hebben zich de droom te herinneren. Als je daadwerkelijk nooit zou dromen, zou je dood gaan van de chaos in je brein. Je hersenen hebben de dromen namelijk nodig om gezuiverd te worden van alle openstaande problemen die je overdag voor je uit hebt geschoven.

Tips om dromen te kunnen onthouden lees je hier.

‘Personen in je droom bestaan echt’

De hoofdrolspelers in je dromen zullen vaak familieleden, collega’s of vrienden zijn, waarbij de onderlinge verhoudingen meestal in de war zijn gegooid. In je droom blijkt je collega plotseling getrouwd te zijn met je zus en blijkt het de normaalste zaak van de wereld te zijn. De figuranten in het verhaal zijn vaak volstrekt onbekenden. Het is echter niet zo dat je hersenen die personen zelf creëert. Stuk voor stuk zijn het mensen die ergens in je onderbewustzijn liggen opgeslagen nadat je ze in het echte leven ooit bent tegengekomen.

Zijn dromen bedrog?

Het is dus maar net wat je verstaat onder bedrog. Als je er volledig vanuit gaat dat alles uit je droom realistisch is, zul je inderdaad vaak bedrogen uitkomen. Maar je dromen zijn zeker niet nutteloos. Door je dromen te analyseren kun je tot nieuwe inzichten komen en een heleboel zelfkennis opdoen. Komt je droom toch uit? Hartstikke mooi natuurlijk. Je hebt er misschien hard voor gewerkt, of het is gewoon pure toeval. Tenzij je grootste nachtmerrie is uitgekomen natuurlijk…

Helemaal ontspannen doe je met het beddengoed van Smulderstextiel. Een goede slaapkwaliteit leidt tot minder stress en uiteindelijk tot meer aangename dromen.

Is jouw droom wel eens uitgekomen?

Vorig artikel
Zomerdekbed
Volgend artikel