Kunnen mensen slapen met hun ogen open?

Kunnen mensen slapen met hun ogen open?

Met je ogen open slapen lijkt heel gek, maar tóch komt het voor. Het is een vreemd fenomeen dat je – wanneer je het doet – niet doorhebt. In slaap vallen met open ogen is een echte aandoening en kan ontstaan doordat je oogleden niet voldoende kunnen sluiten, waardoor je ogen maar deels of niet worden bedekt.

Met ogen open slapen

Nog nooit van dit fenomeen gehoord? Verrassend genoeg komt deze aandoening veel voor. Ongeveer 20 procent van de bevolking lijdt aan de stoornis nachtelijke lagophthalmos. Zelfs kinderen en baby’s kunnen met hun ogen open slapen. Bovendien kan de aandoening erfelijk zijn. Dus als jij met je ogen open slaapt is de kans aanwezig dat je zoon of dochter daar ook last van heeft. Normaal gesproken ontgroei je deze kwaal. Maar het kan zo zijn dat je op latere leeftijd nog steeds last hebt van slapen met je ogen open.

In slaap vallen met je ogen open: is het gevaarlijk?

In de meeste gevallen is het niet direct ernstig om met je ogen open in slaap te vallen. Maar je kan last krijgen van geïrriteerde ogen, wazig zicht en zelfs infecties wanneer je het niet op tijd laat behandelen bij een dokter. Verder kan deze aandoening wijzen op een andere medische problemen, zoals een beroerte of schildklier aandoening. Dus heb je vaak last van rode, pijnlijke ogen en vermoed je dat er meer aan de hand is? Laat het gewoon even checken bij je dokter.

Kan de aandoening behandeld worden?

Gelukkig kan de aandoening behandeld worden. En mocht je partner het eng vinden om jou ’s nachts met je open ogen te zien slapen, want het is toch een griezelig gezicht, draag dan gewoon een slaapmasker. Of niet; zo kun je altijd een oogje in het zeil houden;)

Weet jij of je weleens met je ogen open slaapt?

Meer blogs over nachtrust vind je hier.

Bron: slaapinfo
Vorig artikel
Volgend artikel
De Witte Lietaer badtextiel