Als volwassene slapen met een knuffel; kan dat nog?

Als volwassene slapen met een knuffel; kan dat nog?

Slapen met een knuffel, dat is toch iets voor kinderen? Misschien wel, maar achter gesloten deuren blijkt een groot deel van de volwassenen gewoon met een knuffel te slapen – vrouw én man! Iets om je voor te schamen? Of moeten we allemaal een voorbeeld nemen aan Mr. Bean en zijn Teddy?

Onderzoek

Uit onderzoek van een hotelketen is gebleken dat ongeveer een derde van de volwassen regelmatig met een knuffel slaapt. Een deel van de ondervraagden geeft aan deze te verstoppen als er familie of een date langskomt. Opmerkelijk en grappig nieuws natuurlijk, want vraag je iemand op de man af of er met een knuffel wordt geslapen dan is de kans op een ‘nee’ heel groot. Blijkbaar is er toch veel schaamte over dit onderwerp.

Mannen met knuffels!

Denken we aan een volwassen man met een knuffel, dan denken we natuurlijk meteen aan Mr. Bean. Zijn onafscheidelijke Teddy speelt een grote rol in de serie en gaat dan ook overal mee naartoe. Met kerst ligt er een cadeau voor Teddy klaar en om sneller in slaap te vallen, wordt het fragiele beertje door Mr. Bean gehypnotiseerd. Ook stoere mannen kunnen soms eigenlijk niet zonder hun knuffel, zoals we zien bij Joey uit de Amerikaanse serie Friends. Joey is zo gehecht aan zijn pinguïn Hugsy, die hij al sinds zijn jeugd heeft, dat zelfs baby’s niet met Hugsy mogen spelen. Natuurlijk zit er bij zowel Friends als Mr. Bean een komische noot in het verhaal en gaan volwassenen in het echt gelukkig (of hopelijk?) minder krampachtig met een eventuele knuffel om.

Sentiment

De 36-jarige fotografe Nienke Koedijk vond dat het maar eens afgelopen moest zijn met het taboe rondom volwassenen en knuffels. Ze fotografeerde meer dan 70 mensen die nog met een knuffel slapen, waaronder zijzelf, en bracht het boek Verborgen vrienden uit. Een openhartig boek met mensen van alle leeftijden en vooral veel knuffels! Toch is de schaamte bij veel knuffelslapers daarmee niet weg. Welke redenen zijn er eigenlijk voor volwassenen om nog met een pluchen beest te slapen? Enerzijds biedt deze een gevoel van sentiment, doordat het vaak uit de jeugd stamt en gehavend en doorleefd is. Het staat dan ook voor iets dat bij jou en je leven hoort. Anderzijds kan het, net als bij kinderen, troost, warmte en geborgenheid bieden. Tot slot gebruiken sommige mensen een knuffel ook als een steuntje of kussentje in bed, simpelweg omdat het lekker slaapt.

En jij?

Moet je je nu wel of niet schamen als je als volwassene met een knuffel slaapt? De meningen verschillen, maar eigenlijk moet je je gewoon laten leiden door wat je zelf het prettigst vindt. Zolang je Mr. Bean en zijn dubieuze gedrag niet achterna gaat, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken!

Slaap jij nog met een knuffel? Of is deze inmiddels vervangen door je partner?

 

Vorig artikel
Volgend artikel