7 veelvoorkomende dromen verklaard

7 veelvoorkomende dromen verklaard

Dromen: hebben ze nou wel of niet een betekenis? Daar waar sommige mensen dromen puur als een methode zien om de ervaringen van de dag te verwerken, zien anderen er juist symboliek en betekenis in. Droomwoordenboeken geven dan ook gedetailleerde uitleg over de betekenis van dromen. Hoeveel waarde je moet hechten aan dergelijke droomverklaringen weten ook wij niet, maar leuk is het wel om eens naar veelvoorkomende thema’s in dromen te kijken.

Universeel

Zoveel mensen op de wereld, zoveel verschillende culturen… en toch, als het neerkomt op dromen zijn bepaalde thema’s universeel. Iedereen heeft immers ooit wel eens over een achtervolging of over de dood gedroomd. Welke betekenis wordt er in het algemeen gegeven aan deze veelvoorkomende en vooral herkenbare dromen?

1 – Achtervolgd worden

Achtervolgingen, we hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens over gedroomd. Een thema dat een vervelend en soms angstig gevoel in de droom oproept. Een achtervolging staat voor een bedreiging in je ‘wakkere’ leven, een bedreiging die zowel letterlijk als figuurlijk kan bestaan. Denk aan een persoon die jou vervelend behandelt, een situatie waar je je geen raad mee weet of een emotie waar je voor wegloopt. De boodschap is de dreiging in je leven onder ogen te zien.

2 – Tanden die uitvallen

Ai, ben je altijd zo zuinig op je gebit, vallen je tanden gewoon uit! Gelukkig is het maar een droom, maar dan wel één die een behoorlijk paniekerig gevoel kan veroorzaken. Uitvallende tanden kunnen staan voor onzekerheid, maar ook voor de angst voor gek te staan. Je tanden zijn immers bepalend voor je lach en daarmee je uitstraling. Deze droom komt dan ook vaak naar voren in tijden van onzekerheid.

3 – Water

Water kan in de droom op verschillende manieren voorkomen en staat in het algemeen voor emotie en kracht. Verdrink je of word je overspoeld door een golf, dan voel je je letterlijk overspoeld door emoties. Een dergelijke droom kun je bijvoorbeeld krijgen als je grote veranderingen of verdrietige situaties in je leven meemaakt. Zwem je vol vertrouwen in zee of in een zwembad, dan kun je dus prima overweg met de, waarschijnlijk positieve, situaties in je leven. Op dezelfde manier wijst troebel, onrustig water op negativiteit en helder, rustig water op positiviteit in je leven.

4 – Examens

Ben je volwassen, droom je nog steeds over onvoorbereid een examen ingaan! Het vervelende gevoel dat dit oproept wijst op teveel stress in je leven of onvoorbereid zijn op een aankomende verandering. Daarnaast komt deze droom vaak naar boven als je (te) kritisch bent op je eigen prestaties of als je vindt dat je teveel verantwoordelijkheid hebt in het dagelijks leven. Iets rustiger aan doen dus!

5 – Naakt!

Midden op een groot, druk plein staan en er dan ineens achter komen dat je poedelnaakt bent: je moet er niet aan denken. Toch is dit een veelvoorkomend thema in de droom. Waarom eigenlijk? De naakte droom kan staan voor schaamte, maar ook voor kwetsbaarheid; je hebt immers niets om je achter te verschuilen. De droom komt vaak voor bij veranderingen in je leven zoals een nieuwe baan, studie of liefde.

6 – De dood

Droom je over de dood van een geliefde of misschien wel over je eigen dood, dan is dat vaak aanleiding voor gevoelens van angst: wie zegt immers dat dromen niet voorspellend kunnen zijn…? Toch hoef je je over dergelijke dromen niet al te veel zorgen te maken. De dood betekent niet alleen het einde van iets, maar ook een nieuw begin. Deze droom kan dus voorkomen als je aan iets nieuws begint of in een overgangsfase zit. Daarnaast kan een droom over de dood van een geliefde simpelweg betekenen dat je je zorgen maakt om die persoon.

7 – Haperende telefoon

We sluiten af met een droomthema dat enkele tientallen jaren geleden nog niet aan de orde was, maar grappig genoeg vandaag de dag steeds vaker voorkomt: haperende technologie! In dergelijke dromen wil je bijvoorbeeld bij een noodsituatie het alarmnummer bellen. Maar wat je ook probeert, je mobiel heeft geen bereik, wil niet bellen of je toetst zelf steeds het verkeerde nummer in. Frustrerend en zelfs angstaanjagend als het op een cruciaal moment gebeurt. Dit type droom wijst op het verliezen van contact met de werkelijkheid. Je verbreekt als het ware de verbinding met iets in je leven. Het advies: beter naar je innerlijke stem luisteren.

Hmm, we zijn er nog niet helemaal over uit of een droom een boodschap of gewoon een onsamenhangend verhaal is. Gewoon maar lekker verder dromen dus!

Vorig artikel
Volgend artikel