5 x vreemde slaapstoornissen

5 x vreemde slaapstoornissen

Slaap je wel eens een nacht slecht? Nachtmerrie gehad of een paar uur wakker gelegen? Vervelend, maar als dat het enige ‘slaapongemak’ is dat je zo nu en dan ervaart, prijs jezelf dan gelukkig! Er bestaan helaas hele vervelende en zelfs behoorlijk enge slaapstoornissen, die het leven van de persoon die eraan lijdt behoorlijk moeilijk kunnen maken. We hebben enkele vreemde slaapstoornissen voor je op een rijtje gezet.

1. NSRED

NSRED, wat staat voor Nocturnal Sleep Related Eating Disorder, is een slaapziekte waarbij je ’s nachts gaat eten. Wie aan ‘slaapeten’ lijdt, kan ’s nachts al slapende hele maaltijden naar binnen werken en zich hier ’s ochtends niets meer van herinneren. En nee, dat is geen excuus om lekker veel te eten 😉 De slaapziekte moet serieus genomen worden; enerzijds is de patiënt zich niet bewust van wij hij doet en bestek en messen kunnen dan ook een gevaar vormen. Anderzijds kunnen mensen door het nachtelijk snacken zodanig aankomen dat zij gezondheidsproblemen ontwikkelen.

2. Narcolepsie

Narcolepsie is een neurologische ziekte waarbij je overdag onbedwingbare slaapaanvallen hebt en dus zomaar overal in slaap kunt vallen. Ook ’s nachts verloopt je slaappatroon niet normaal waardoor je vaak een onderbroken slaap hebt. Hierdoor voelt de patiënt zich overdag moe en futloos. Narcolepsie gaat daarnaast vaak gepaard met een tijdelijk verlies van de spierfunctie, hallucinaties en slaapverlamming.

3. Schone Slaapster Syndroom

Patiënten die lijden aan het Kleine-Levin Syndroom, ook wel Schone Slaapster Syndroom genoemd, slapen soms tot wel weken of maanden lang. Sommige mensen worden gedurende deze periode alleen wakker om iets te eten en naar de wc te gaan, anderen zijn vaker wakker maar lijken dan niet helemaal aanwezig en gedragen zich soms vreemd. Deze slaapziekte maakt het, evenals narcolepsie, onmogelijk om aan het dagelijks leven deel te nemen.

4. Fatale Familiale Insomnia

Waarschijnlijk de meest zeldzame en ernstigste slaapziekte in het rijtje. Fatale Familiale Insomnia is een erfelijke en dodelijke slaapziekte, waarbij je vanaf een bepaalde leeftijd niet meer kunt slapen. Over de hele wereld zijn er maar 40 families die het gen voor deze ziekte dragen. Tussen de leeftijd van 30 en 60 jaar wordt het steeds moeilijker om in slaap te vallen, waarna het op een bepaald moment zelfs onmogelijk wordt. Door het slaapgebrek takel je langzaam af, waarna je in coma raakt en overlijdt. Patiënten bij wie deze slaapziekte zich openbaart, sterven altijd binnen 6 tot 36 maanden na de eerste verschijnselen. Helaas is er voor deze slopende ziekte nog geen genezing mogelijk.

En dan nog dit…

In 2013 kwamen er voor het eerst berichten over een mysterieuze slaapziekte in twee dorpjes in Kazachstan. Een groot deel van de inwoners van deze dorpen viel overdag zomaar in slaap en kon soms tot wel 6 dagen blijven slapen. Bovendien kwamen concentratieproblemen en hallucinaties voor. Zelfs huisdieren bleken zomaar in slaap te vallen! Dit klinkt natuurlijk als narcolepsie, maar dat was het niet. Pas in 2015 is de oorzaak van deze vreemde slaapziekte ontdekt. In de buurt van de dorpjes bevinden zich oude uranniummijnen, die ondanks dat ze in die tijd al gesloten waren, toch voor verhoogde concentraties koolmonoxide zorgden. Dit zorgde voor minder zuurstof in de lucht, met slaapaanvallen tot gevolg. Inmiddels zijn de bewoners in andere dorpen ondergebracht.

Lig je vannacht tot je ergernis weer eens uren wakker? Ontspan, het kan altijd erger!

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel
Nieuwe functie op je iPhone: Bedtijd