Thuiswerken met kinderen; hoe pak je dat slim aan?

Thuiswerken met kinderen; hoe pak je dat slim aan?

Thuiswerken met kinderen; hoe pak je dat slim aan?

Thuiswerken is voor de één de dagelijkse gang van zaken, terwijl het voor de ander compleet nieuw is, zeker met je kids aan je bureau. Thuis achter de laptop werken terwijl je jonge kinderen rondrennen door het huis; het lijkt een onmogelijke opgave. Hoe zorg je ervoor dat je met kinderen prettig kunt thuiswerken? Lees hier onze tips.

Weekplanning

Normaal gesproken is het al een hele uitdaging om fulltime werken en een gezin met elkaar te combineren. Laat staan als je moet thuiswerken met kinderen en je de boel draaiende moet houden. Hoe pak je dit aan? En waar begin je? Het beste kun je eerst beginnen met het maken van een schema dat zoveel mogelijk lijkt op de structuur van je werk en dat van je (schoolgaande) kinderen. Dus houd je hierbij aan de vaste bedtijden, ochtend- en avondrituelen.

Ritme

Vaste regels en een duidelijk ritme zorgen ervoor dat iedereen weet wat zijn of haar taken zijn en waar hij of zij aan toe is. Op die manier ontstaan er zo min mogelijk discussies en kom je beter aan je werk toe. Geef je kind ook zijn vaste werk- en speelplek in huis waar je ’s morgens zijn speelgoed of schoolwerk voor die dag klaarzet met elke dag weer een nieuwe opdracht. Op die manier voelt je kindje zich nuttig en kan hij ook aan iets werken.

 

Thuiswerken met kinderen; hoe pak je dat slim aan?

Compromis

Daarnaast is het niet alleen aan jou, als ouder, om de activiteiten te bepalen. Geef ook je kinderen enige inbreng in de activiteiten. Bespreek samen met je kids wat zij voor school moeten doen, maar ook wat ze graag zouden willen doen en sluit hierover een compromis. Bijvoorbeeld van 9.00 tot 10.00 uur les, 10.00-11.00 rekenen en taal leren en van 11.00 tot 12.00 spelen. Zo voelen de kinderen zich gehoord, houden ze zich beter aan afspraken en kun jij prettig thuiswerken.

Variatie is key

De concentratie en spanningsboog van kinderen is vaak maar kort. Het motto is dan ook: wees creatief en houd ze aan het werk. En dan bedoelen we niet alleen het schoolwerk. Zorg voor voldoende activiteiten en varieer verplichte en vrije activiteiten met elkaar. Voor een kind is vier uur aan een stuk leren geen succes, maar ook vier uur gamen is niet goed. Creëer dus een schema met voldoende balans hierin. Zo kun jij ongestoord thuiswerken terwijl de kinderen zichzelf goed bezighouden. En slaat de verveling bij je kind toe? Laat hem dan eens iets nieuws leren en bijvoorbeeld een online cursus volgen.

Wissel de zorg af

Heb je nog een baby of peuter en moeten jullie als ouders beiden thuiswerken? Wissel elkaar dan af. Spreek af dat je partner ’s morgens de zorg draagt voor de kleine, zodat jij 4 uur achter elkaar rustig kunt doorwerken. En neem ‘s middags die zorg over zodat ook je partner aan zijn werk toekomt. Als je moeite hebt met concentreren, kun je ook in een aparte kamer zitten en bijvoorbeeld een koptelefoon opzetten of oortjes in doen.

Kinderen spelen in een tent gemaakt van dekens - thuiswerken - kinderactiviteiten
Kinderen spelen in een tent gemaakt van dekens

Leuke kinderactiviteiten

    1. Tent bouwen van beddengoed
      Met dekbedovertrekken, lakens, kussens en spreien kunnen je kinderen een tent bouwen. Laat hun fantasie de vrije loop! Of kies er zelfs voor om een nachtje te ‘kamperen’ in de woonkamer.
    2. Bordspellen
      Als je zelf ook even pauze van je werk neemt, kun je samen met de kids een bordspel doen. Denk aan monopolie of mens-erger-je-nieten, veel leuker dan alleen maar achter een beeldscherm zitten.
    3. Educatieve filmpjes & apps
      Bijvoorbeeld het Youtube-kanaal Geflipt?! en de apps van Squla, en Gynzykids zijn heel handig en leerzaam voor kinderen.
    4. Verkleedfeestje
      Laat de kids een toneelstukje verzinnen dat ze aan het einde van de dag mogen opvoeren, inclusief verkleedkleren en schmink. Daar zijn ze wel een paar uur mee zoet.
    5. Online cursus
      Is je kind al wat ouder en is hij erg leergierig? Laat hem iets nieuws leren, bijvoorbeeld een nieuwe taal (duolingo.com), schaken (chessity.com) of zelfs programmeren (skillsdojo.nl).
    6. Lezen
      Lezen kan behalve leerzaam ook heel leuk zijn. Op onlinebibliotheek.nl vind je een heleboel e-books en luisterboeken. Voor tips kun je kijken op thereadingcorner.tv en voor de allerkleinsten op de goudenboekjes-podcast op Spotify.
    7. Knutselen
      Met papier, karton, wc-rollen, verf en stiften kun je een hele hoop mooie dingen maken. Weet je kindje niet precies wat? Geef hem een opdracht om alvast iets voor Pasen te maken. Of laat je kinderen kaarten en tekeningen maken en versturen naar opa en oma of ouderen in een verzorgingshuis.
    8. Puzzelen
      Het maken van een puzzel is goed voor de ontwikkeling van een kind. Je hebt ze in alle soorten en maten en ze zijn er ook voor verschillende leeftijden.
    9. Hink-stap-sprong
      Je kan binnen een hinkelbaan maken met behulp van schilder tape of buiten met stoepkrijt.
    10. Proefjes doen
      Laat de kinderen proefjes doen en hun nieuwsgierigheid voor scheikunde en natuurkunde wekken. Op de website proefjes.nl zijn diverse leuke ideeën te vinden.
Vorig artikel
Tips vroeg opstaan
Volgend artikel
thuisblijven series kijken bankhangen