Thread Count, wat is dat precies?

Thread Count, wat is dat precies?

Thread Count

We zien het de laatste tijd steeds vaker en de vraag ernaar neemt toe: de vermelding van de draaddichtheid van katoen. Ook bij Smulderstextiel.nl vind je de draaddichtheid terug bij veel van onze producten. Wat houdt de Thread Count precies in en hoe wordt deze berekend? Is een dekbedovertrek met een draaddichtheid van 500 per sé beter dan eentje van 200TC? We leggen het je graag uit.

Thread Count, alle ins en outs

Op onze webshop gebruiken we vaker de term ‘draaddichtheid’ dan ‘thread count’, maar we bedoelen hiermee hetzelfde. De draaddichtheid van katoen of katoen-satijn bestaat uit de hoeveelheid draden per inch². De inch is een Engelse lengtemaat die gelijk staat aan 2,54 centimeter. Een vierkante inch is circa 6,45 cm². De hoogte van de thread count geeft aan hoe zacht en glad de stof is. Hoe meer draden er zijn geweven op een inch², des te minder ruimte er over blijft tussen iedere steek. De draden volgen elkaar sneller op en dát maakt de stof gladder.

Bekijk alle katoen-satijnen dekbedovertrekken >>

Hoe hoger de thread count, des te beter de stof.. of niet?

De draaddichtheid is eigenlijk één van de vier factoren die bepalend zijn voor de kwaliteit van stof. We kijken naar de lengte van de katoenvezel, het aantal lagen dat wordt geweven, het aantal gebruikte draden en de manier van weven. De focus ligt vaak alleen op het aantal draden, maar daar kun je ook goed de mist mee in gaan.

Je denkt misschien: “hoe hoger de draaddichtheid, hoe beter, gladder en zachter de stof”. Over het algemeen klopt dat ook. Met name bij katoen-satijn versterkt een hoge draaddichtheid de bijzondere eigenschappen van de stof.

Er zijn helaas ook misvattingen omtrent de hoeveelheid draden. Om zoveel mogelijk draden in een inch² te laten passen wordt er gebruik gemaakt van vele fijne draden. En hoe fijner de draad, hoe zachter de stof wordt. Er zijn echter ook fabrikanten die hierin soms iets te ver doorslaan. Voor hen is een zo hoog mogelijke thread count een doel op zich, in plaats van een middel om kwalitatief materiaal te produceren. Ze proberen de draaddichtheid te vergroten door mistellingen, dubbele draden en dergelijken. In principe ligt de maximale TC op 500, omdat er gewoonweg niet meer draden in een inch² geweven kunnen worden. Let hier dus altijd goed op en staar je niet blind op de thread count.

Diverse weeftechnieken voor katoen

Voor katoen gaat bovenstaand gegeven niet altijd op. Zeker met de komst van nieuwe trends op het gebied van weeftechnieken hoeft de thread count niet leidend te zijn. Een gemiddelde draaddichtheid van katoen ligt tussen de 140 en 200 TC, vanaf 200 TC wordt het percale katoen.  Er zijn zeker ook dekbedovertrekken verkrijgbaar met een lagere thread count. In deze gevallen is bijvoorbeeld gekozen voor een platbinding, dikker garen of een bewuste casual look waarbij het katoen iets grover aanvoelt. Dit vermelden wij zoveel mogelijk in de productinformatie. Een lagere draaddichtheid doet in zo’n geval niets af aan de kwaliteit van het materiaal.

Draaddichtheid berekenen

De TC, afkorting voor Thread Count, wordt berekend door het aantal verticale draden (schering) en het aantal horizontale draden (inslag) op een inch² te tellen. Een kleine rekensom om een beeld te vormen; stel er zijn 150 draden in de lengte en 150 draden in de breedte, dat betekent een thread count van 300.

Er zijn een flink aantal merken in het assortiment van Smulderstextiel die gebruik maken van een hogere draaddichtheid met als gevolg een uiterst goede kwaliteit materiaal. Gerenommeerde merken als Essenza, Kayori, Yellow en Heckettlane hebben katoen-satijnen dekbedovertrekken in het assortiment met een draaddichtheid van 250 TC of hoger.

Let jij vaak op de draaddichtheid van een dekbedovertrek?

Vorig artikel
Heckett & Lane Fabio dekbedovertrek
Volgend artikel
Dessins van Zo!Home: kies jij voor een linnen, satijnen of velvet look?