Wat maakt het ene beddengoed duurder dan het andere?

Wat maakt het ene beddengoed duurder dan het andere?

Waar let je op bij prijs-kwaliteit verhouding

In de hedendaagse consumptiemaatschappij is het aanbod immens en zijn we dikwijls op zoek naar de beste prijzen en hoogste kortingen. Maar zou dit wel het streven moeten zijn? Een dekbedovertrek van twee tientjes gaat misschien maar drie wasbeurten mee, terwijl je voor iets meer geld langer geniet van je aankoop. De prijzen hangen nauw samen met de kwaliteit. We leggen je graag uit hoe dat precies zit.

Goedkoop beddengoed is vaak duurder

Een bekend gezegde is “goedkoop is duurkoop”. Het is met name van toepassing op artikelen waarvan de prijs-kwaliteitverhouding niet opperbest is. Iets wat je voor slechts enkele euro’s koopt loopt de kans om snel te sneuvelen waardoor je ondanks de lagere prijs eigenlijk alsnog duur uit bent. Over het algemeen heeft een goed product ook een iets hoger prijskaartje, maar je geniet dan vaak ook van een langere levensduur. Dit geldt zeer zeker ook voor de beddengoed branche, echter is het niet zo zwart-wit als dat velen denken. Lager geprijsd beddengoed is niet per definitie van mindere kwaliteit en andersom, er spelen nog veel meer zaken een belangrijke rol in de juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Prijs-kwaliteitverhouding

Bij Smulderstextiel streven we vanzelfsprekend naar een uitstekende kwaliteit, maar ook een betaalbare prijs. Er zijn vele factoren die hierin een grote rol spelen. Denk aan het materiaal, het soort print, het verpakkingsmateriaal en natuurlijk ook het productieproces. Sommige merken maken gebruik van standaard prints of slechts één soort materiaal en houden alles in eigen hand qua productie en verzending waardoor de prijs relatief laag gehouden kan worden. Andere merken richten zich meer op een duurzame productie, werken met zeefdrukken, diverse materialen en weeftechnieken. Dit kost weliswaar meer geld en wordt dan ook logischerwijs doorberekend in de prijs.

De merken uit het online aanbod van Smulderstextiel bieden een waardige prijs-kwaliteitverhouding. Ondanks dat de prijs iets hoger kan zijn dan bij de bekende warenhuisketens, geniet je ook langer van mooie, zachte dekbedovertrekken. Tegenwoordig focussen steeds meer merken zich op een verantwoorde productie en worden de pijlen meer gericht op innovatieve stoffen en weeftechnieken. Dit maakt een stof niet alleen mooier en duurzamer, maar ook een tikkeltje duurder. Je betaalt voor een goede kwaliteit wat zich vertaalt in een langere levensduur.

Waarom het prijsverschil tussen katoenen dekbedovertrekken?

Zo met het blote oog zul je als consument het verschil niet opmerken tussen de vele merken beddengoed. “Katoen is katoen” wordt immers vaak gedacht. Het verschil kan echter groot zijn, waardoor ook de prijzen uiteenlopen. Dit wil niet zeggen dat een goedkoper dekbedovertrek van katoen per definitie slecht is, integendeel je geniet bij een duurder katoenen dekbedovertrek juist van meerdere voordelen zoals oog voor detail en pasvorm. De kwaliteit van katoen komt onder andere tot stand door de draaddichtheid van de stof.

Thread Count

De manier waarop de draden elkaar kruisen bij het weven van de stof bepaalt onder meer de kwaliteit van de stof. Voor het weven zijn twee sets van garen of draden nodig waarbij de verticale draad ook wel de ‘schering’ wordt genoemd en de horizontale draad, die er door heen geweven wordt, heet de ‘inslag’.

De Engels term ‘thread count’ betekent letterlijk ‘draadtelling’ dus hoeveel draden er in een inch zitten. Zowel de draden in de ketting als de inslag worden bij elkaar opgeteld en dat is de thread count (TC). Hoe hoger de draaddichtheid, hoe zachter de stof. Omdat niet iedereen van super zacht beddengoed houdt zijn er diverse thread counts. Elke thread count heeft weer zijn eigen weeftechniek en ook een eigen benaming. Zo heeft een katoenen dekbedovertrek altijd een TC rond de 144. Met een TC vanaf 200 krijgt de stof de benaming katoen-satijn etc.

Hoe meer threads per inch, hoe dikker en steviger de stof is, waardoor deze veel langer meegaat en dus duurzamer is. Hier betaal je dan misschien meer voor, maar daardoor kun jij wel langer genieten van je nieuwe beddengoed.

Mocht je twijfelen aan de kwaliteit bij het zien van een voordelig geprijsd dekbedovertrek, bekijk dan altijd even de draaddichtheid. Maar zoals eerder genoemd zijn er meerdere factoren van invloed op de prijs van een dekbedovertrek. Een verantwoord(er) productieproces en duurzame(re) grondstoffen zijn ook belangrijk in de hedendaagse maatschappij. Hiervoor zijn meerdere keurmerken in het leven geroepen die jou vertellen hoe duurzaam en sociaal verantwoord het gehele productieproces is van teelt tot eindproduct. In onze blog over duurzaamheidskeurmerken lees je daar meer over.

Hopelijk ben je zo wat wijzer geworden over de prijs-kwaliteitsverhouding van beddengoed en wat daar allemaal bij komt kijken.

Wat vind jij het belangrijkst bij het kopen van beddengoed?

Vorig artikel
Romanette Sneeuwbloemen flanel dekbedovertrek
Volgend artikel
Covers & Co; hip en duurzaam beddengoed met een knipoog