Wat is de beste slaaphouding?

Wat is de beste slaaphouding?

Wat is de juiste slaaphouding?

Allerlei kleine alledaagse dingen hebben invloed op hoe je slaapt. Wat je eet of drinkt, stress en ook je slaaphouding. De houding waarin je slaapt werkt door op je gezondheid en zelfs je dromen. Maar wat is de beste slaaphouding en wat de slechtste?

Wat is de beste slaaphouding en wat de slechtste?

We kunnen op heel veel manieren slapen, maar er zijn drie ‘hoofd’ slaaphoudingen: op de buik, op de zij en op de rug. Hoe je slaapt, is eigenlijk geheel gebaseerd op je persoonlijke voorkeur. Uit onderzoek blijkt echter dat je slaaphouding op de meest subtiele manieren invloed kan hebben en dit kan positief of negatief zijn. Ergens last van of slaap je slecht? Dan kan het zeker geen kwaad om eens een andere houding te proberen.

Op de buik

Oké, we kunnen geloven dat het wel lekker slapen is, maar op je buik slapen is volgens de experts de slechtste slaaphouding. Als je op je buik slaapt moet je namelijk je nek draaien om met je hoofd schuin te liggen. De hele nacht met een gedraaide nek liggen kan leiden tot chronische nekklachten. Niet echt een aanrader dus. Ook een groot nadeel: je krijgt meer rimpels in je gezicht. Wel een voordeel? Meer sexy dromen!

Op de zij

Het meest populair is de zij-houding en dat is ook niet zo vreemd, want slapen op je zij is het meest comfortabel. Slapen op je zij is bovendien de gezondste slaaphouding, want het is niet zo slecht voor je nek en onderzoek duidt aan dat bij deze houding meer gifstoffen worden afgevoerd. Zijslapers worden ook minder vaak wakker ’s nachts en hebben minder last van slapeloosheid. Op je linkerzij is overigens de beste slaaphouding: dit voorkomt maagzuur en stimuleert de bloeddoorstroming. Wel slaap je op je zij met een slapende arm die in de weg ligt. Een ander nadeel is dat je op den duur rimpels krijgt in je gezicht en ook in je decolleté. Ook zorgt het voor extra druk op de schouders, waardoor een kussen dat goed het hoofd en de nek ondersteunt een echte must is. En nog een kleine waarschuwing: zijslapers hebben meer kans op nachtmerries.

Op de rug

Op je rug slapen is volgens veel wetenschappers de beste slaaphouding. Plat op je rug slaap je namelijk in de meest natuurlijke houding en belast je je wervels het minst. Wanneer je dus last hebt van je rug of nek, dan kun je het beste op je rug slapen. Een bijkomend voordeel is dat je minder snel rimpels krijgt, maar aan de andere kant snurken rugslapers vaker. Snel last van maagzuur? Slaap dan niet plat op je rug, want dit verergert de zure reflux. Om dit te verhelpen is het beter iets meer rechtop te slapen door een extra of dikker kussen te gebruiken.

Hoe slaap jij? Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel