Back-to-School: 6 slaaptips voor een uitgerust begin

Back-to-School: 6 slaaptips voor een uitgerust begin

Back-to-School! Jawel, de zomervakantie is (bijna) voorbij en dat betekent vroeg eruit voor school. Maar die wekker is zeker even wennen na die late zomeravonden. En dat huiswerk is ook niet echt hetzelfde als chillen in een hangmat. Tijd dus om weer in een goed school- en slaapritme te komen! Begin vandaag nog met deze 6 slaaptips en je (kind) begint weer uitgerust aan school.

Tip 1 – Begin op tijd

Om weer in een goed slaapritme te komen, kost tijd. Dus begin ook zeker op tijd hiermee. Je kunt het dan ook rustig opbouwen en gewoon elke dag net iets eerder gaan slapen. Dit scheelt ook weer dat gekke jetlag gevoel op de eerste dag van school. Zo kun je bijvoorbeeld ook de bedtijd van je kind elke dag vervroegen met een kwartiertje, totdat hij of zij weer op de ‘normale’ tijd gaat slapen.

Tip 2 – Wordt overdag weer actief

Hoe meer jij of je kind beweegt, hoe meer energie jullie verbruiken. Het voordeel hiervan? Jullie zijn ’s avonds eerder moe! Het is daardoor dan ook makkelijker om op tijd te gaan slapen. Plus, het is ook nog eens gezellig. Dus ga lekker wild doen in het zwembad, rennen door het bos of speel tikkertje in de tuin.

Tip 3 – Eet gezond

In de vakantie is pizza of frietjes lekker gemakkelijk. En weer een ijsje? Tuurlijk! Maar gezond is het niet en dat is niet echt bevorderlijk voor de nachtrust. Let dus weer meer op je eten en eet een stuk bewuster. Focus je bijvoorbeeld op voedsel met veel magnesium, zoals bananen, noten of pure chocolade. Ook geen straf, toch šŸ˜‰

Tip 4 – Ga off-line

Het is heel verleidelijk om in bed nog even Facebook te checken of door de foto’s te scrollen op Instagram. Maar ons advies: ga off-line! En daar bedoelen we ook de televisie mee. Je brein is dan namelijk druk bezig om alles te volgen en blijft ook nog actief als we juist willen slapen. Het licht van een beeldscherm zorgt bovendien voor een seintje naar onze hersenen dat we wakker moeten blijven, omdat het zogenaamd nog ‘dag’ is. Dus hoe relaxed het ook lijkt, echt rustig slaap je er niet door.

Tip 5 – Relax echt!

Echt relaxen doe je beter door een rustig avondritueel te creĆ«ren. Kijk hierbij ook zeker wat werkt voor de persoon zelf. De een wordt misschien heerlijk rozig na een warm bad en een ander ontspant het liefst met een goed boek. Ook yoga, muziek of een verhaaltje voor het slapen gaan kan zijn vruchten afwerpen. Meer tips om beter te slapen door avondrituelen vind je trouwens hier Ā»

Tip 6 – Maak van de slaapkamer een slaapparadijs!

Een rustige omgeving, de juiste temperatuur en een heerlijk comfortabel bed. Dit allemaal zorgt voor een betere nachtrust en maakt de slaapkamer een echt slaapparadijsje! Ruim dus op, verf de slaapkamer blauw, doe het licht uit en zorg ervoor dat de temperatuur zo rond de 18 graden is (de ideale slaaptemperatuur). Vergeet overigens ook niet weg te kruipen onderĀ lekker beddengoed. Een hoeslaken dat kriebelt of een dekbed waaronder je contant moet zweten, houdt je (kind) ook alleen maar wakker. En dan kom jij (of komt je kind) nog niet uitgerust aan op school.

Bonus! Na deze tips krijg jij of je kind niet alleen weer genoeg slaap, maar zal ook uitgeruster zijn. En dat is goed voor de (rapport)cijfers. Want een uitgeruste scholier of student leert beter en scoort hoger bij tests!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel