Hoe laat je jouw baby of peuter lekker slapen op vakantie?

Hoe laat je jouw baby of peuter lekker slapen op vakantie?

baby slaap in hangmat vakantie 1920x1080

Heerlijk een poosje weg met je kleine spruit. Tijd voor jezelf en je gezin en lekker even de boel de boel laten. Maar op vakantie gaan met je baby of peuter kan heel spannend zijn. Inpakstress, een lange reis voor de boeg en een vreemde bestemming. Je weet niet hoe je kleintje hiermee om zal gaan. Hoe zorg je ervoor dat je baby of peuter in deze nieuwe omgeving lekker slaapt?

Ga goed voorbereid op weg

Ga je met het vliegtuig? Als je voor de eerste keer gaat vliegen met je baby of peuter heb je waarschijnlijk veel vragen. Maar vaak is het lastig online te vinden wat je nou wel en niet mag inchecken. Bel je luchtvaartmaatschappij. Zij kunnen waarschijnlijk al jouw vragen zo beantwoorden. Bij een vlucht dien je 2 of 3 uur van tevoren aanwezig te zijn. Check de ligbak van de kinderwagen in en rijdt het onderstel met Maxi-Cosi tot aan de gate, zo kan de kleine nog rustig slapen. Laat tijdens het stijgen en landen van het vliegtuig je baby drinken, want dan heb je minder kans op pijnlijke oortjes. Ga je een lange vlucht tegemoet? Vraag dan om een babywiegje. Bij vluchten buiten Europa kun je van te voren een reiswiegje reserveren.

Een lange autorit voor de boeg? ‘The key’ is om volledig voorbereid de weg op te gaan, dus pak je (luier)tas goed in. Denk aan voldoende voeding en proviand, schone kleertjes, een verschoningsmatje en uiteraard snoetenpoetsers. Plaats zonneschermen achterin de auto zodat je baby of peuter geen last heeft van de zon en rustig kan slapen. En neem speciale peutermuziek mee, je kindje geniet daarvan. Zorg ook dat je verschillend speelgoed meeneemt en geef niet alles in één keer, zo ontdekt die kleine aap telkens wat nieuws en is er zo voldoende afleiding!

Maak de slaapplek van je baby vertrouwd

Je baby slaapt het best in een vertrouwde omgeving. Neem hun eigen campingbedje of kinderwagenbak mee als dat mogelijk is. Voordat je op vakantie gaat kun je je kindje al laten proefslapen in het campingbedje, zo raakt hij er alvast aan gewend. Gaat dat niet, dan kun je ook eigen beddengoed meenemen, want dit voelt en ruikt vertrouwd.
Vaak zijn kinderen op vakantie uit hun ritme door een vreemde omgeving en het tijdsverschil. Zorg dat het babybedje in een andere kamer kan, zodat je zelf niet muisstil hoeft te zijn als je baby gaat slapen. En maak de slaapplek van je baby donker door het slaapkamerraam af te dekken met een strandlaken. Soms moet je inventief zijn.

Bedenk een slaapritueel voor je peuter

Meestal heeft een peuter wat meer moeite met slapen in een andere omgeving, omdat hij zich al bewust is van alle veranderingen. Om je kindje te laten slapen heb je vast je eigen ritueel. Probeer dat ritueel ook aan te houden als je op vakantie bent. Neem dus zijn knuffel mee en lees hem een verhaaltje voor als je dat thuis ook doet. Het is ook slim om voor het slapengaan een rustig moment in te lassen zodat je peuter kan afbouwen, weet wat er komen gaat en helemaal tot rust komt. Dit kan door alvast het speelgoed weg te leggen en door bijvoorbeeld een slaapliedje op te zetten. Pas eventueel de slaaptijden aan. Op een warme bestemming kan het zijn dat het om half 8 nog 27 graden is met een hoop lawaai op straat. Je peuter kan hier last van hebben, wat later naar bed gaan is dan geen ramp. Maak gebruik van de siësta en las een middagslaapje in als hij is uitgeteld, dan kan hij er weer even tegen en kunnen jullie ’s avonds rustig uiteten.

Toch moeite met slapen?

baby slapen vakantie wandelen met kinderwagen
Heeft je baby toch moeite om in slaap te komen op vakantie? Draag hem bij je in een draagdoek of draagzak, al wiegend vallen ze zo in slaap. Huilt je kleine draak alsnog het hotel of de hele camping bij elkaar? Leg hem in de wandelwagen en ga een stukje wandelen. Vaak is wandelen de oplossing. Daarnaast vallen kinderen vaak in slaap in de auto. Dus hebben jullie een slechte nacht gehad? Ga op pad met de auto en je kindje haalt zijn slaap wel weer in. Het kan tevens zijn dat je kindje last heeft van het tijdsverschil op je bestemming. Laat je horloge dan op de Nederlandse tijd staan, zo weet je wat je kind normaal op deze tijd zou doen en begrijp je je kind beter. En maak je geen zorgen, op vakantie gaat het vaak altijd net ietsje anders. Het is niet erg als de kleine een keer later naar bed gaat. In principe slaapt een kind zoveel als hij nodig heeft.

Relax, het is tenslotte vakantie

baby peuter slaapt op vakantie strand
Met je baby op vakantie is toch even iets anders dan dat je met z’n tweeën de hort op gaat, stel je hier op in. Plan niet heel de week vol. Natuurlijk kun je een lijstje maken van dingen die je graag wil doen, maar bekijk van dag tot dag wat haalbaar is. En ‘go with the flow’, dus laat het ritme van thuis los, wees flexibel en maak jezelf niet te druk over het slapen van je baby. Je kan hem keurig op tijd in bed leggen, maar als je kleintje simpelweg nog te druk is of weigert te slapen, laat hem dan nog even spelen of zoek iets van afleiding, want daar wordt niemand blij van. Je zult zien, een paar dagen na thuiskomst bouw je het af en is je baby of peuter al weer snel terug in zijn ‘normale’ slaapritme.

Heb jij nog tips die bij jou baby of peuter goed werken?

Vorig artikel
Niet kunnen slapen? Met onze tips kun jij voortaan slapen als een roos!
Volgend artikel
De nieuwste Paw Patrol dekbedovertrekken en strandlakens