5 goede redenen voor een verhaaltje voor het slapen gaan

5 goede redenen voor een verhaaltje voor het slapen gaan

In de tijd van de televisie en iPads lijkt het alsof je kind helemaal geen zin meer heeft in een verhaaltje voor het slapen gaan. Hij of zij is immers druk bezig met een nieuwe wereld bouwen in Minecraft of om een nieuw filmpje uit te kiezen op Netflix. Toch zijn er hele goede redenen om voor het slapen gaan met je kind een boekje te lezen. De belangrijkste 5 zet Smulderstextiel.nl voor je op een rij.

1 – Voorlezen helpt bij de taalontwikkeling

Door voor te lezen krijgt je kind zelfs een voorsprong op taal. Uit diverse onderzoeken, zoals van het Melbourne Institute, loopt je kind liefst een jaar voor op andere leeftijdsgenootjes als je het elke dag voorleest. Kinderen leren tijdens het voorlezen nieuwe woorden, horen de klanken en hoe een zin opgebouwd wordt.

2 – Voorlezen maakt bespreekbaar

Is je kind bang in het donker? Is er een broertje of zusje op komst? Of is hij of zij veel bezig met de dood? Dan kan een boekje voorlezen voor je kind erg prettig zijn. Door een kinderboek te pakken over een speciaal onderwerp, leert je kind het beter te begrijpen en kunnen jullie er ook samen over praten. Er zijn prachtige kinderboeken die lichte en zware onderwerpen op een kinderlijke manier bespreekbaar maken.

3 – Voorlezen stimuleert de fantasie

Zelf verlies je jezelf vast ook weleens in een boek. Ook je kind transporteert zichzelf naar een andere wereld bij een verhaaltje voor het slapen gaan. Op een vroege leeftijd gaan ze mee op reis met Nijntje en later rennen ze door magische bossen met trollen en heksen. Door voor te lezen wordt de wereld van je kind groter en neemt hun fantasie hen mee richting dromenland.

4 – Voorlezen zorgt voor een leuk bedritueel

En dat maakt voorlezen ook een leuk bedritueel. Door het dagelijks te doen, helpt het voorlezen zelfs om lastige kleine slapers in bed te krijgen. Verhaaltjes-tijd staat dan gelijk aan bedtijd. Je kind vindt het dan gewoon leuk om naar bed te gaan, want dan kan hij of zij weer even tegen je aankruipen en genieten van een verhaaltje. Voor het slapen natuurlijk 😉

5 – Voorlezen is een moment voor jullie tweetjes

De laatste reden is ook gelijk de beste reden! Want wat is er nu beter dan even met je kind keutelen voor het slapen gaan? Een beetje plaatjes kijken, gekke stemmetjes opzetten, een beetje nakletsen en een dikke kroel. Samen een boekje lezen is gewoon erg gezellig. Onderzoek wijst bovendien aan dat vaders die voorlezen een vele betere band hebben met hun kind. Dat momentje van jullie tweetjes is dus ook nog eens goed voor de relatie met je kind.

Ah nog één verhaaltje, toe … ?

Vorig artikel
7 tips voor slapen tijdens het reizen
Volgend artikel