7 simpele tips om onderweg te slapen

7 simpele tips om onderweg te slapen

7 tips voor slapen tijdens het reizen

Vakantie! Lekker richting het strand of op avontuur in een vreemde stad, wij hebben er al zin in. Waar we echter geen zin in hebben is de heen- en terugreis. Of je nu de auto, bus of vliegtuig neemt, het zijn allemaal niet echt plekken waar je heerlijk weg kunt dromen. Maar met deze 7 simpele tips kom jij uitgerust aan op jouw vakantiebestemming!

Tip 1 – Reis in pyjama

Niets is zo vervelend als een goede slaappositie vinden in een strakke skinny, en je benen optrekken in een jurkje is ook niet heel handig. Trek gewoon comfortabele kleding aan. Pak je joggingsbroek of doe gewoon je pyjama aan. En ook handig; je lichaam krijgt dan gelijk een seintje dat het bedtijd is, waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Ben jij iemand die er altijd fashionable uit wil zien? Goed nieuws: in pyjama is dé nieuwe modetrend 🙂

Tip 2 – Zet een oogmaskertje op

Weleens gemerkt dat je overdag minder goed in slaap valt? Licht blokkeert namelijk de aanmaak van melatonine en juist dit slaaphormoon brengt ons naar dromenland. Heb je een nachtvlucht? Dan heb je geluk en gaat het vliegtuig op ‘nachtstand’. De lichten worden gedoofd en iedereen moet stil zijn. Maar ja hoor, zul je net zien; dan doet je medereiziger het leeslampje aan en zit jij weer in de spotlight. Ook op de weg blijf je altijd last houden van licht. Zelfs als je ’s nachts reist, dan blijven die straatlantaarns maar in je ogen schijnen. Kan het dan nooit donker zijn op reis? Wel met een oogmaskertje op!

Tip 3 – Kruip onder een plaid

Zelf kan ik niet slapen zonder een dekentje over me heen. Een plaid biedt dan uitkomst. Plaids passen namelijk makkelijk in de handbagage of op de hoedenplank en geven een knus thuisgevoel. Ook is het in een vliegtuig of tourbus vaak frisjes. En wie kan er nu lekker in slaap vallen als je zit te bibberen?

Tip 4 – Pak wat te eten in

Na de eerste drie tips zit je comfortabel, donker en warm in de stoel, maar dan begint je maag te knorren … Handig dat je wat te eten hebt ingepakt, want met een rommelende maag kun je niet onderweg slapen. Neem echter niet te veel snacks en zoetigheid mee, want deze hoop suikers houden je juist wakker. Smeer liever een paar boterhammen of maak een lekkere salade. Kies in elk geval voor hapjes met veel koolhydraten voor een fijne after-diner dip of snoep lekker een reep chocolade.

Tip 5 – Drink een kopje kamillethee

Ook is het belangrijk om onderweg genoeg te drinken. Water is daarbij altijd een goede keuze, maar nog beter is een kopje kamillethee. Deze thee is een natuurlijk slaapmiddel dat ontspannend werkt. Kijk trouwens wel uit met zwarte thee en cola. Hierin zit namelijk een dosis cafeïne die je juist wakker houden. Laat ook drankjes met alcohol staan. Een ‘slaapmutsje’ kan misschien lekker zijn, maar je wordt er alleen maar vermoeider van wakker. En dat willen we natuurlijk juist niet.

Tip 6 – Zet muziek op

De ronkende motor van de auto of een reisgezel die maar blijft praten; met al die geluiden val je ook niet gemakkelijk in slaap. Doe gewoon je oordopjes in en zet muziek op. Maak een speciale speellijst met rustgevende muziek en luister hiernaar wanneer je in slaap wil vallen. Bij mij kunnen zielige ballads me altijd wel in slaap zingen en anders zijn er nog handige apps met slaapgeluiden. De muziek van je favoriete artiest kun je trouwens beter bewaren voor later, omdat je anders te gefocust blijft op de muziek en daardoor juist wakker blijft.

Tip 7 – Neem een kussentje mee

Het is nog altijd het lekkerste slapen op je eigen kussen. Als we met eigen vervoer gaan, smokkel ik daarom nog altijd mijn eigen hoofdkussen mee. In het vliegtuig gaat dat jammer genoeg iets moeilijker en ook in de bus zien ze me al aankomen. Een nekkussentje is dan een goed alternatief. Tegenwoordig heb je niet alleen nog van die onhandige opblaasdingen, maar ook zachte dikke varianten. Misschien iets lastiger mee te sjouwen, maar wel ideaal op onderweg te slapen. Ook een goede tip: draai het nekkussentje eens om. Op die manier knikt je hoofd niet steeds naar beneden en heb je een zacht steuntje in je nek.

Heb jij ook nog een goede tip om heerlijk weg te dutten onderweg? Laat het ons weten in een reactie!

Vorig artikel
plaids damai vancouver acryl
Volgend artikel