Muziek om bij weg te dromen

Muziek om bij weg te dromen

Kun je maar moeilijk de slaap vatten? Probeer dan eens een keertje met muziek in slaap te vallen. Want wegdromen bij rustige popnummers, het geluid van kabbelende beekjes of knapperend haardvuur is toch heerlijk rustgevend.

Muziek helpt bij slaapproblemen

Slaapprofessor Ton Coenen vindt het zelfs een aanrader. Uit zijn promotie-onderzoek bleek dat het mensen met slaapproblemen hielp om met muziek in slaap te vallen. “Het werkt niet voor iedereen, helaas. Maar wel zo vaak dat ik iedereen die moeilijk de slaap kan vatten aanraad het te proberen.”

Waarom werkt muziek?

Waarom het werkt is heel verschillend. Muziek kan bijvoorbeeld de storende geluiden van een naburig café overstemmen of je eigen gedachtes verdringen, waardoor je beter in slaap valt. Ook zijn er mensen die een beetje bangig worden van stilte en dan lig je ook lang wakker. Eventjes de radio aan om rustig weg te snoezen is dan zeer prettig.

Rustige muziek om te slapen

Natuurlijk is niet alle muziek geschikt hiervoor. Zie jij jezelf al in slaap vallen op de nieuwe hit van Afrojack? Slaapdeskundige Hans Hamburger denkt vooral aan van die typische slaapcd’s, maar ook andere muziek kan je in slaap brengen. “Zolang het maar een beetje suffe klanken zijn”, aldus Hamburger. Ook popliedjes met een vast rustig ritme en een laag tempo zijn slaapverwekkend. Een laag tempo helpt zelfs je hartritme te verlagen, zodat je extra ontspant. Smulderstextiel heeft speciaal voor jou een afspeellijst gemaakt die jou helpt om in slaap te vallen.

Ontdek ook de andere afspeellijsten van Smulderstextiel op Spotify

Ontspannende slaapmuziek

Daarbij raadt Coenen aan om elke avond hetzelfde te luisteren. “Bijkomend fenomeen is namelijk dat je het geluid gaat associëren met slaap. Bij het horen ervan schakelt het brein direct over naar de slaapstand.” Laat de muziek trouwens niet de hele nacht door op repeat staan. Muziek luisteren tijdens het indutten kan volgens Hamburger geen kwaad, maar alleen als het “na een half uur vanzelf stopt”. Laat je de muziek doorspelen dan blijft een deel van je hersenen ook heel de nacht actief luisteren en daardoor slaap je juist minder goed.

Opstaan met muziek

Juist moeite met opstaan? Ook dan is het luisteren van muziek een aanrader. Stel je favoriete dans- of meezingmuziek in als wekker en voor je het weet sta je ’s ochtends naast je bed te swingen en zingen!

Vorig artikel
Welk hoofdkussen past het beste bij jou?
Volgend artikel
wat is een onderdeken uitleg