Waarom is slapen belangrijk?

Waarom is slapen belangrijk?

Het is nog altijd een groot vraagteken waarom wij slapen. Wat we wel weten is wat er gebeurt als we niet slapen. Van je geheugen tot je eetlust, de hoeveelheid slaap heeft grote invloed op je lichaam en je humeur. En dat maakt slapen zo belangrijk.

Wat gebeurt er als je niet slaapt?

Na één nacht met weinig slaap merk je de gevolgen al. Je bent sneller chagrijnig, prikkelbaar, moe, kan minder goed nadenken en ook je concentratie is mijlenver achteruit gegaan. Niet echt leuk voor je partner, collega’s of vrienden. Slaap is net als gezond eten en beweging belangrijk voor een goede gezondheid. Het beste is dan ook om zo snel mogelijk gemiste slaap in te halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een powernap?

Wat als je niet kunt slapen?

Kamp je met slaapproblemen of slapeloosheid? Dan is het zeker aan te raden om aan de bel te trekken. Langdurig slaaptekort leidt op termijn tot een slechte emotionele en fysieke gezondheid en kan zelfs ernstige gevolgen hebben. Onderzoek heeft onder andere aangetoond dat te weinig slaap de kans op overgewicht vergroot en ook is het gerelateerd aan stress en een hoge bloeddruk. Slaapgebrek heeft zelfs al enkele grote rampen ten gevolg gehad, zoals de kernrampen bij Tsjernobyl en Three Mile Island.

Lees ook: wat kun je tegen slapeloosheid doen?

De voordelen van voldoende slaap

Zet de wekker gerust een uurtje later en slaap eens goed uit. Je zult zien dat je uitgerust, alert en vrolijk wakker wordt. Oh, en een goede nachtrust maakt je ook nog eens mooi en slank. Een uitstekende reden om je nog eens om te draaien in bed!

Bron: Slaapmakend
Lees ook: hoe lang kunnen we zonder slaap?

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel