Waarom word jij ’s nachts gestoken door muggen en je partner niet?

Waarom word jij ’s nachts gestoken door muggen en je partner niet?

Zzz…..hoor je weer het gezoem van een mug bij je oren. Tijd om op muggenjacht te gaan. Wordt jouw nachtrust ook vaak verstoord door muggen? En ben jij in dit geval degene die lek wordt geprikt? Volgens wetenschappers kan dit een aantal oorzaken hebben. Wij leggen je uit welke en hoe je deze insecten op afstand houdt.

Goede genen

Waarom ben jij wel een lekker hapje voor de mug en je partner niet? Volgens Jerry Butler, wetenschapper aan de universiteit van Florida zit hem dat vooral in de genen. Hij concludeerde dat muggen erg kieskeurig zijn in het uitzoeken van hun hapje. Ongeveer 1 op de 10 mensen vormt een belangrijke prooi voor dit dier. Deze groep heeft een heerlijke huid en smakelijk bloed. Vooral mensen met bloedgroep O zijn aantrekkelijk voor muggen. Hiervoor zijn diverse redenen gevonden, maar de hoofdoorzaak is door onderzoekers nog steeds niet gevonden.

Warmte en lichaamsgeur

Iedereen heeft een bepaalde lichaamsgeur. Je geur is enerzijds genetisch bepaald en anderzijds door wat je eet. Muggen kunnen een bepaalde geur op wel zeventig meter afstand ruiken. Meerdere studies hebben aangetoond dat vocht, warmte, lichaamsgeur en melkzuur muggen aantrekt. Als je pech hebt heeft jouw lichaam de ideale geur voor een mug. In dat geval ben je vaker het slachtoffer. Daarnaast houdt een mug van zweet, dus sporters of mensen die ‘s nachts woelen en transpireren zullen eerder gestoken worden. Bij smulderstextiel.nl vind je een ruim aanbod aan vochtregulerend en dooradembaar beddengoed waardoor je ’s nachts niet ligt te woelen en minder kans hebt om gestoken te worden door een mug.

Uitstoot van kooldioxide

Naast lichaamszuren zorgt ook de hoeveelheid CO2 die mensen uitademen voor aantrekkingskracht bij muggen. Grote mensen stoten meer koolstofdioxide uit dan bijvoorbeeld kinderen en zij worden relatief dus ook meer gestoken. Daarnaast stoten zwangere vrouwen meer kooldioxide uit en vormen zij dus vaker een prooi voor muggen.

Concentratie cholesterol

Om de een of andere reden trekken mensen met hoge concentraties steroïden of cholesterol op hun houdoppervlak ook muggen aan. Onderzoekers stellen dat muggen die cholesterol en vitamine B nodig hebben maar deze niet kunnen aanmaken, kunnen inschatten welke prooi de rijkste bron van deze ingrediënten is.

Crèmes en cosmetica

Cosmetica en crèmes die je huid mooi maken en hydrateren kunnen ook zeer sterke lokstoffen bevatten, stelt Butler. Veel ingrediënten die in cosmetica zitten zullen muggen aantrekken. Hoewel een anti-muggenproduct als Deet dit kan compenseren, gaan cosmetica vaak langer mee dan de insectenwerende middelen.

Tips om muggen op afstand te houden:

 • Eet knoflook
  Muggen houden namelijk niet van een knoflookgeur.
 • Plaats een klamboe of hor in de slaapkamer
  Op die manier houdt je muggen letterlijk buiten de deur.
 • Smeer je in met DEET
  Met een anti-muggenmiddel dat een hoge concentratie DEET bevat neem je de muggen echt in de maling.
  Ook andere stoffen zoals kamille en eucalyptus houdt hongerige muggen op afstand.
 • Kies voor vochtregulerend en ventilerend beddengoed
  Als je op een vochtabsorberend hoeslaken en onder een goed dooradembaar dekbedovertrek ligt, zal je minder transpireren en als gevolg minder last hebben van muggen.
 • Verwijder stilstaand water
  In of rondom het huis zal je vast wel ergens schaaltjes of plantenbakken hebben met stilstaand water.
  Haal dit zoveel mogelijk weg, want de vrouwtjes muggen die ons lekprikken leggen hun eitjes in dit water.

Heb jij nog tips om deze irritante beestjes de baas te zijn?

Bron: CNN, Gezondheidsnet
Vorig artikel
Schlafgut hoeslakens
Volgend artikel
blog wat helpt om wakker te worden 2