Afgelopen weekend is de klok een uur teruggegaan. Je zou denken: heerlijk, lekker een uurtje extra slapen. Maar vaak brengt dit uur verschil ook nadelen met zich mee. Je slaap-waakritme kan van slag raken. Hoe wen je snel aan de wintertijd? Of hoe kun je jouw kinderen het snelst laten wennen aan de wintertijd? Wij hebben een aantal tips voor je waardoor je je weer energiek voelt.
Biologische klok
Onze biologische klok, ook wel onze masterklok genoemd, regelt ons slaap-waak ritme en stuurt diverse kleine klokjes in ons lichaam aan. Wanneer we overgaan van zomer- op wintertijd raken deze kleine klokjes van slag en gaan ze ongelijk lopen. Met als gevolg dat we moeten acclimatiseren en moeite hebben om ons aan te passen aan de wintertijd. We kunnen lastig in slaap te komen of hebben problemen met opstaan. Hoe snel iemand went aan de nieuwe tijd verschilt per persoon. Het ene lichaam raakt na één dag al gewend, terwijl de ander er drie dagen last van heeft.Tips om snel aan de wintertijd te wennen:
- Sta in de ochtend op met zoveel mogelijk daglicht. Sla de gordijnen open en laat het licht op je inwerken. Op die manier krijgt je lichaam door dat het dag is en zal je beter wakker worden.
- Zorg er ook overdag voor dat je zoveel mogelijk buiten komt en voldoende daglicht krijgt. Op die manier maakt je lichaam voldoende vitamine D aan en en voel je je fit.
- Zorg voor voldoende sport en beweging. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan. Door dit stofje voel je je fit en energiek waardoor je minder last hebt van een winterjetlag.
- Geef kinderen het signaal wanneer zij moeten eten en slapen en probeer dat moment telkens met 15 minuten te verschuiven zodat ze geleidelijk kunnen wennen aan de nieuwe tijd. Vooral met de verschuiving van het eetmoment zullen kinderen moeite hebben omdat hun eigen biologische klok nog op de zomertijd staat en ze dus eerder honger zullen hebben. Als je de eetmomenten geleidelijk met een kwartier verschuift zullen kinderen minder problemen hebben met de overgang naar de wintertijd.
- Vermijd ’s avonds elektronische apparaten als tv, mobiel en tablet en dim de lampen. Deze apparaten geven namelijk kunstmatig licht af wat een signaaltje geeft naar je hersenen dat het nog licht is, waardoor je biologische klok nog meer in de war kan raken.
- Maak je bed op met warm beddengoed. Als je last hebt van een winterjetlag, heb je het vaak ook sneller koud. Bij Smulderstextiel.nl hebben we een ruim assortiment aan bedtextiel, waaronder flanellen dekbedovertrekken waardoor je ’s nachts in bed er lekker warmpjes bij ligt.