8 smerige feiten over je slaapkamer waar je liever niet aan denkt

8 smerige feiten over je slaapkamer waar je liever niet aan denkt

’s Avonds nadat je uit de douche bent gestapt lekker je schone bedje induiken. Heerlijk, toch? Maar wat als we je zouden vertellen dat de plek waar je ongeveer een derde van je leven doorbrengt vol zit met bacteriën en huisstofmijt? Jakkes! Helaas zijn sommige vieze feitjes onvermijdelijk, maar dat betekent niet dat een beetje schoonmaken geen kwaad kan. Kun jij na het lezen van deze vieze dingen nog rustig in slaap vallen? Dit zijn ze:

1. Iedere nacht slaap je met ongeveer 1,5 miljoen huisstofmijten

Iehh…krijg jij ook al de kriebels? Gelukkig stelt Carolyn Forte van het Good Housekeepig Institute dat door het opschudden en luchten van je beddengoed, voor je het bed weer netjes opmaakt, het vocht kan verdampen wat de groei van huisstofmijt tegengaat. Meer tips tegen huisstofmijt vind je hier.

2. Tapijt in je slaapkamer bevat 4000 keer méér bacteriën dan je toilet

Dus voortaan niet meer op je bloten voeten door de slaapkamer wandelen. Forte adviseert om minstens eens per week te stofzuigen om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en verder in het tapijt trekt. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor laminaat, probleem opgelost ;).

3. Ook je telefoon is vuiler dan je porseleinen troon

Ja, je telefoon die je continu bij je houdt, waarmee je appt en nog even ’s avonds je mail checkt en die je vervolgens op bed of zelfs onder je hoofdkussen legt. Om je telefoon schoon te maken kun je het beste om de paar dagen even een desinfecterend doekje over je telefoon heen halen. Zo gepiept, en wel zo fris.

4. Een hoofdkussen bevat in de loop der jaren veel huisstofmijt en dode huidcellen

Een hoofdkussen kan in drie jaar tijd zelfs in gewicht verdubbelen door alle huisstofmijt en dode huidcellen die het verzamelt. Je kunt je kussen onderhouden door hem regelmatig op te kloppen, te luchten en te wassen. Hoe je er precies voor zorgt dat je kussen langer meegaat lees je in deze blog.

5. Je pyjama bevat hoogstwaarschijnlijk veel smerige bacteriën

Uit onderzoek van Ergoflex, een matrassenspecialist, blijkt dat vrouwen gemiddeld zeventien nachten dezelfde pyjama dragen. Echter, raadt Forte aan om al na 3 dagen je nachtkleding te wassen om te voorkomen dat er bacteriën en dode huidcellen zich in zullen nestelen.

6. Mensen produceren elk jaar circa 4 liter zweet tijdens hun slaap

Een vochtige slaapkamer vormt een broeinest voor smerige bacteriën, schimmels en huisstofmijt. Lucht je slaapkamer daarom altijd goed, verschoon regelmatig je beddengoed, gebruik een matrasbeschermer (molton) en draai je matras regelmatig om. Bovendien bestaan er geursprays voor je matras die ook bacteriën doden.

7. Virussen kunnen tot 48 uur op deurklinken overleven

Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld een zieke in huis hebt, het virus tot wel 48 uur op deurklinken blijft zitten en eenvoudig overdraagbaar is naar anderen. Tijdens het schoonmaken vergeet je doorgaans de deuren. Als je dus aan het stofzuigen of poetsen bent, neem dan altijd even de deurklinken mee. Of maak gebruik van desinfecterende doekjes, zo zijn je deurklinken in een handomdraai vrij van bacteriën.

8. Slapen met je huisdier kan je ziek maken

Het is o zo gezellig om je kleine viervoeter bij je op bed te laten slapen. Maar volgens dr. Jane Heller, dierengezondheidsexpert, kan dit close contact met je viervoeter gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Meer over deze risico’s lees je in deze blog. Om deze risico’s te verkleinen kun je je beddengoed 2 keer per week wassen of je huisdier niet meer je slaapkamer laten betreden. Wij gokken de eerste optie.

Bron: Good Housekeeping
Vorig artikel
Volgend artikel