5 tips voor de kortste nacht van het jaar

5 tips voor de kortste nacht van het jaar

Vandaag op 21 juni kunnen we genieten van de langste dag van het jaar. Deze langste dag gaat schemerig over in de kortste nacht. Ojeej, dat betekent laat naar bed en weer vroeg licht. Hoe zit dat dan met jouw slaap? Met deze 5 tips overleef jij uitgerust de kortste nacht van het jaar!

Begin van de zomer

Het lijkt er misschien niet op, maar de zomer is toch echt officieel begonnen. De langste dag van het jaar staat dan ook symbool voor de zonnewende, waarbij de zon het meest noordelijke puntje van de aarde bereikt. De dag blijft nog steeds bestaan uit 24 uur, maar de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is op deze dag het langst. Zo scheen vandaag de zon al om 5:20 in de ochtend en pas vanavond om 22:03 gaat de zon weer onder. Daarna begint de kortste nacht, waarbij het maar kort donker is. Maar we hebben al geluk met een korte nacht, want op de Noordpool gaat de zon zelfs helemaal niet meer onder!

Kortste nacht

In Nederland duurt de aankomende nacht slechts 7 uur en 17 minuten. Dat is voor ons te kort om weer uitgerust wakker te worden. Bovendien worden wij niet graag al voor half 6 gewekt door het zonnetje. Toch zorgt het daglicht ervoor dat jouw circadiaans ritme, ook wel het slaap-waakpatroon, gestimuleerd wordt. Je biologische klok gaat hierdoor jouw lichaam al eerder wakker maken, samen met het zonnetje. Een ochtendmens heeft hier misschien juist profijt van, maar een avondmens kan daardoor te vroeg gewekt worden en dat is natuurlijk super irritant. Het zonlicht kan er ook voor zorgen dat je slechter slaapt en dus ook vermoeider wakker wordt.

5 Tips tijdens de korte nachten

Speciaal voor de aankomende korte nachten hebben wij enkele slaaptips voor je op een rijtje gezet. Aan de hand van deze 5 tips word je ook na de kortste nacht aangenaam wakker:

  1. Slaap met een slaapmasker op. Dit masker zorgt ervoor dat het licht niet in je ogen kan schijnen. Wel ervaart jouw lichaam nog steeds dat het licht wordt, maar alle beetjes helpen nietwaar.
  2. Heb je een rolluik of verduisterende gordijnen? Mooi! Doe deze dan dicht en je zal geen last hebben van het vroege daglicht.
  3. Maak de slaapkamer verder zo donker mogelijk. Haal de stekker uit apparatuur dat anders op stand-by staat en verwijder alles wat licht geeft (dus ook de cijfers van de wekker).
  4. Probeer eens vroeg te gaan slapen. Misschien ga je normaal pas slapen na middernacht, maar om toch aan je uren slaap te komen, is het wellicht beter om vannacht in bed te kruipen zodra het donker wordt. Kun je toch nog wat langer slapen totdat het daglicht je wekt.
  5. Kruip heerlijk weg onder jouw beddengoed. Door middel van fijn en comfortabel dekbed en een lekker zacht kussen wil je jouw bed gewoon niet meer uit. Of het nu wel of niet licht is in de slaapkamer!

Helpen deze tips niet? Prijs jezelf dan gelukkig dat vanaf morgen de nachten langzaamaan steeds langer worden.

Slaap lekker!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Ontbijtje op bed voor papa
Volgend artikel
slapen met je huisdier, is dat wel zo'n goed idee?