De langste nacht: wat houdt dat in?

De langste nacht: wat houdt dat in?

De temperaturen zijn er niet naar, maar het zijn toch echt de donkere dagen voor kerst. Met als hoogtepunt natuurlijk 21 december, de kortste dag oftewel de langste nacht. Waarom is dit de langste nacht en wat houdt het precies in?

Begin van de winter

Hoewel we dit jaar eigenlijk nog niet echt van een winter kunnen spreken, is de kortste dag van het jaar het officiële begin van de winter. Deze dag valt niet elk jaar op dezelfde datum, maar wel altijd tussen 21 en 23 december. Dit jaar is 21 december de dag dat we het kortst van het daglicht kunnen genieten en dus met andere woorden de langste nacht hebben. Natuurlijk blijft een dag van 24 uur gewoon even lang, maar de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is op deze dag het kortst. In de zomer, op 21 juni, is dit precies omgekeerd en blijft het juist extra lang licht.

Waarom is het de langste nacht?

Het hoe en waarom van dit verschijnsel is enigszins een technisch verhaal. Er zijn twee cirkels, of keerkringen op aarde: de noordelijke Kreeftskeerkring en de zuidelijke Steenbokskeerkring. Staat de zon boven de noordelijke keerkring, dan is het bij ons zomer, staat hij boven de zuidelijke keerkring, dan is het daar zomer en bij ons dus winter. Op een dag als vandaag staat de zon op het maximale punt op de zuidelijke keerkring en krijgen wij dus het minste licht. Hierdoor hebben wij de kortste dag van het jaar. In de zomer staat de zon precies andersom: door dan op het maximale noordelijke punt te staan, hebben wij de langste dag en dus het meeste zonlicht.

Op naar langere dagen!

De kortste dag wordt ook wel de winterwende genoemd. In oude culturen werd deze dag gevierd en ook tegenwoordig wordt deze dag op het noordelijk halfrond door bepaalde culturen gevierd als het afsluiten van een periode van duisternis. Het feest werd en wordt dan ook gevierd met gebruik van veel kaarsjes en lichtjes. Voor wie niet van de winter houdt, is het goede nieuws dan ook dat vanaf deze dag de dagen weer langzaam lichter worden. Wie wél van de winter houdt, kan deze extra lange donkere avond en nacht vieren met sfeervolle kaarsjes en natuurlijk een lekker lange nachtrust!

Vorig artikel
Volgend artikel