Wat zijn de voordelen van een donzen hoofdkussen?

Wat zijn de voordelen van een donzen hoofdkussen?

Dons

Heerlijk slapen en uitgerust wakker worden, dat wil toch iedereen? Om het hele jaar rond te genieten van een goede en gezonde nachtrust is een donzen hoofdkussen zeker geen overbodige luxe. Licht, luchtig en ongelofelijk zacht! Maar wat is dons eigenlijk precies en wat maakt het zo geschikt als vulling? In deze blog lees je alles over de eigenschappen en voordelen van dit puur natuurlijke kwaliteitsmateriaal.

Wat is dons?

Het dons en/of de veertjes die worden gebruikt als vulmateriaal voor hoofdkussens en dekbedden zijn afkomstig van de onderste laag van het verendek van ganzen en eenden. Deze laag zorgt ervoor dat de lichaamswarmte van de vogels goed wordt vastgehouden en beschermt ook hun eieren en kuikens tegen de kou. Doordat donspluisjes geen harde schacht bevatten, voelt een hoofdkussen van 100% dons nog zachter en lichter aan dan eentje die ook veren bevat.

 

Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?

De kwaliteit van dons is vooral afhankelijk van de soort en de herkomst van de watervogel. In het algemeen wordt ganzendons beschouwd als het neusje van de zalm op het gebied van donzen hoofdkussens. Doordat de donsvlokken van een gans groter zijn dan die van een eend, heb je minder vulmateriaal nodig om je kussen dezelfde isolerende en ventilerende eigenschappen te geven. Met als bijkomend voordeel dat een ganzendons hoofdkussen lichter van gewicht is dan dezelfde variant, gevuld met eendendons. Een nadeel van ganzendons is dat het prijziger is dan eendendons, doordat het schaarser is.

Dons heeft een hoog vochtregulerend vermogen

Tijdens het slapen verlies je iedere nacht grote hoeveelheden lichaamsvocht. En wie wordt er nu graag wakker op een vochtig kussen? Zeker als je ’s nachts veel transpireert, is een hoofdkussen met donsvulling misschien wel de ideale oplossing voor jou. Dankzij de goede absorberende eigenschappen blijft dit natuurproduct namelijk de hele nacht fris en droog aanvoelen. Het neemt snel transpiratievocht op om het vervolgens weer even snel af te geven aan de lucht, wanneer je ’s ochtends je kussen opschudt.

Dons is veerkrachtig en elastisch

Hoewel veel andere vulmaterialen na verloop van tijd hun vorm en volume verliezen, is een donzen hoofdkussen van nature veerkrachtig en flexibel. Daardoor kun je het gemakkelijk in model kneden, zodat het altijd de perfecte ondersteuning biedt voor je hoofd en nek. Of je nu het liefst op een zacht, medium of stevig kussen slaapt, een dons hoofdkussen behoudt gegarandeerd lang zijn elasticiteit en veerkracht. Het enige wat je hoeft te doen, is het regelmatig opschudden.

Is een donzen hoofdkussen geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie?

Het antwoord op deze vraag is ja. Huisstofmijt nestelt zich namelijk het liefst in een warme, vochtige omgeving. Dankzij de sterke vochtregulerende werking van dons, blijft je kussen heerlijk fris en droog. Daardoor krijgen de beestjes geen kans om zich voort te planten. De meeste donzen hoofdkussens zijn bovendien afgewerkt met een zeer dicht geweven tijk. Aan de ene kant zorgt deze ervoor dat het dons en de veertjes netjes op hun plaats blijven en niet in je hoofd of nek kunnen prikken. Aan de andere kant vormt deze stof een natuurlijke barrière tegen huisstofmijt. Om zeker te zijn dat je ongestoord kunt slapen, kies je een model dat is voorzien van het NOMITE-label. Verder raden we aan om je donzen hoofdkussen regelmatig te wassen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de meeste dons kussens gewoon wasbaar in de machine. Lees natuurlijk wel eerst de wasvoorschriften op het waslabel of lees onze tips voor het onderhoud van hoofdkussens.

Hoe weet ik of het dons van mijn hoofdkussen diervriendelijk is verkregen?

Hoe heerlijk zacht en licht donzen hoofdkussens ook zijn, het gebruik van dit luxe natuurmateriaal heeft ook een keerzijde. In sommige landen waar veel dons wordt geproduceerd, leven de ganzen en eenden in barre omstandigheden. Daar zijn dwangvoeding en levende pluk nog aan de orde van de dag. Gelukkig zijn dit soort praktijken in Europa verboden en zijn er speciale keurmerken op het gebied van dierenwelzijn in het leven geroepen, zoals RDS en Downpass. Aan de hand daarvan herken je eenvoudig diervriendelijk verkregen dons en weet je zeker dat het op een verantwoorde en traceerbare manier is geproduceerd. Zo kun je niet alleen comfortabel, maar ook nog eens op beide oren slapen!

 

 

Ontdek alle donzen hoofdkussens

Een donzen hoofdkussen voor ieder type slaper

Bij Smulderstextiel vind je een ruime keus aan donzen hoofdkussens voor ieder type slaper, groot en klein. Of je nu het liefst op je rug, je buik, je linker- of je rechterzij slaapt, je vindt altijd wel een kussen dat bij je past. Dus je hoeft er niet om te vechten: er zijn er genoeg voor iedereen!

Op welk donzen hoofdkussen lig jij binnenkort lekker te dromen?

Vorig artikel
Hoe voorkom ik dat het dekbedovertrek gaat kreuken?
Volgend artikel
Walra Soft Cotton badcollectie