Kan ik mijn hoofdkussen het beste wassen of vervangen?

Kan ik mijn hoofdkussen het beste wassen of vervangen?

hoofdkussen-onderhouden-vervangen-wassen

Regelmatig haal je je bed af en verschoon je je lakens. Maar ook je hoofdkussen onderhouden is geen overbodige luxe, want na verloop van tijd kan je hoofdkussen verkleuren en zit het vol dode huidcellen. Ieuw! Maar hoe vaak was je eigenlijk je hoofdkussen? En wanneer merk je dat jouw hoofdkussen aan vervanging toe is? Een goed kussen is namelijk essentieel voor een fijne nachtrust en ter voorkoming van nek- en rugklachten.

Hoofdkussen wassen

Hoe houd je jouw hoofdkussen schoon en fris?

Aangezien je iedere nacht met je hoofd op je kussen ligt wordt deze aardig vies. Je kwijl en make-up komt in je hoofdkussen terecht. Daarnaast verlies je per nacht ongeveer zo’n halve liter aan transpiratievocht wat in je kussen kan trekken. Daarom is het aan te raden je hoofdkussen eens in de twee maanden te wassen. Hoe je dat het beste kunt doen is afhankelijk van het materiaal, kijk daarom bij elk hoofdkussen op het waslabel voor het juiste wasvoorschrift. Doorgaans kun je rekening houden met de volgende vuistregels.

Synthetische, donzen en wollen kussens wassen

Hoofdkussens met een synthetische, wollen of donzen vulling kun je gewoon in de wasmachine stoppen. Haal voor het wassen de kussensloop en kussenbeschermer van het kussen. Gebruik een zacht wolwasmiddel dat geschikt is voor de fijne was en zet de wasmachine aan op 60 graden. Kies voor een wasprogramma met spoelstand zodat je zeker weet dat al het wasmiddel uit het kussen is gespoeld. Zet vervolgens de wasmachinestand op extra centrifugeren, zodat het kussen niet te vochtig is wanneer je het uit de wasmachine haalt. Daarnaast kun je het beste niet meer dan twee hoofdkussens in de wasmachine stoppen, omdat het kussen anders niet goed gespoeld en gereinigd kan worden.

Latex kussen wassen

Een hoofdkussen van latex kun je niet wassen, want de latex vulling mag niet nat worden. Als dat wel gebeurt, gaat het latex brokkelen en biedt het niet meer de juiste ondersteuning. Om vlekken uit het kussen te verwijderen kun je een vochtige doek gebruiken met ecologisch wasmiddel. De tijk of hoes van het kussen mag je vaak wel wassen, volg hiervan de voorschriften op het waslabel.

Traagschuim kussen wassen

Een hoofdkussen van traagschuim kun je het beste op de hand wassen met een emmer water en een klein scheutje wasmiddel. Vervolgens kun je zachtjes in het traagschuim knijpen om overtollig vuil eruit te halen. Spoel daarna het kussen onder de kraan uit en laat het op een wasrek uithangen. De hoes of tijk waarin de kussenvulling zit mag je vaak wel wassen, dit mag op maximaal 40 graden.

Hoofdkussens drogen

We adviseren om na het wassen je hoofdkussen direct in de droger te stoppen. Stel je droger in op de laagste stand en laat het hoofdkussen rustig drogen. Traagschuim en latex kussens kun je niet in de droger stoppen, omdat het materiaal dan gaat smelten. En let bij donzen kussens op dat de veertjes niet gaan klonteren bij het drogen. Het beste kun je het kussen met één of twee tennisballen in sokken in de droger gooien en op een lage temperatuur drogen. Je kussen is dan behalve droog ook lekker opgeklopt. Heb je geen droger? Droog het hoofdkussen dan op een droogrek, uit de zon, en klop het kussen regelmatig op. Houd goed in de gaten of de kussens gelijkmatig drogen. Eenmaal gewassen en gedroogd is jouw kussen weer als nieuw!

Vlekken uit je kussen halen

Soms is je kussen vergeeld of zit er een vlek in die je met een simpele wasbeurt niet kunt verwijderen. Blijf je vlekken houden en weet je niet hoe je het kussen moet schoonmaken? Lees dan eens onze blog over vlekverwijdering in beddengoed.

Hoofdkussen onderhouden

Hoe bescherm je een hoofdkussen tegen vuil en vocht?

Om een hoofdkussen in goede conditie te houden dien je het kussen dagelijks op te kloppen en regelmatig te luchten in de schaduw. Het kussen opkloppen doe je het beste met de hand, want een stofzuiger of mattenklopper kan de kussenvulling beschadigen.

Om je kussen langer hygiënisch schoon te houden adviseren we je een kussenbeschermer, oftewel een molton kussensloop, te gebruiken. Een kussenbeschermer, de naam zegt het al, beschermt jouw hoofdkussen tussen vuil, vocht, huisstofmijt en bacteriën. Een kussenbeschermer gaat direct om jouw kussen heen en zit dus onder je kussensloop.

Bekijk alle kussenbeschermers >

 

 

Hoofdkussen vervangen

Wat is de levensduur van een hoofdkussen?

De levensduur van een hoofdkussen wordt voor een groot deel bepaald door het onderhoud en mate van gebruik. Doorgaans gaat een hoofdkussen meestal vier tot vijf jaar mee. Reden voor vervanging is vaak dat het versleten is, vanwege de hygiëne of omdat het hoofdkussen niet helemaal geschikt is voor jou.

Een kussen is versleten als het een gebrek aan veerkracht heeft en het kussen ingedeukt blijft als je het indrukt. Op dat moment doe je er goed aan om jouw hoofdkussen te vervangen omdat het niet meer de juiste ondersteuning biedt en je kans loopt op langdurige rug- en nekklachten. Bovendien zal het kussen niet meer hygiënisch schoon zijn, want schimmels, vocht en bacteriën in de vulling zorgen ervoor dat jouw hoofdkussen futloos wordt.

Jouw oude hoofdkussen vervangen

Nu je er misschien achter bent gekomen dat je oude hoofdkussen echt aan vervanging toe is, wordt het tijd om een nieuw hoofdkussen aan te schaffen. Maar hoe kies je een hoofdkussen dat bij jou past? Met onze keuzehulp ontdek je welk hoofdkussen aansluit op jouw behoeften.

Bekijk alle hoofdkussens >

 

Of ga direct naar:

Hoofdkussens voor zijslapers >

 

Hoofdkussens voor rugslapers >

 

Hoofdkussens voor buikslapers >
Vorig artikel
Hoeslaken wassen
Volgend artikel
Ondanks je breuk toch goed slapen doe je zo!