Hoeslakens wassen doe je zo

Hoeslakens wassen doe je zo

Hoeslaken wassen

Het wassen van beddengoed lijkt misschien een eitje, maar toch zijn er aardig wat handigheidjes die je waarschijnlijk nog niet kent. Hoe houdt je bijvoorbeeld de stof van je hoeslaken langdurig mooi? En hoe verminder je de kans op huisstofmijt? Bekijk onze tips & tricks; het wassen van jouw hoeslakens doe je voortaan zó.

Nederlanders slapen met een gemiddelde van 8 uur en 12 minuten wereldwijd het langst per nacht. Een mooi gegeven vinden wij, maar wist je dat dat ook betekent dat je per nacht ongeveer 0,25 tot maar liefst 2 liter vocht verliest? En wat dacht je van alle haren, huidschilfers, make-up resten en ander viezigheid die je achterlaat in bed? Het met grote regelmaat verschonen van je beddengoed is daarom een must. Niet alleen het wassen van je dekbedovertrek, dekbed of kussen, maar ook je hoeslaken moet er aan geloven.

Snoozing hoeslakens
Snoozing heeft een breed assortiment hoeslakens

Hoeslaken binnenstebuiten wassen

Grote kans dat je je kleding al veelal binnenstebuiten wast. Vaak doe je dit om de kleuren en prints te beschermen. Voor hoeslakens gaat deze vlieger niet op, maar het binnenstebuiten wassen van je hoeslakens heeft wel een andere interessante reden. In de hoeken zit namelijk veel stof en dat gaat er niet zo gemakkelijk uit, ook niet in de wasmachine. Stop je het hoeslaken binnenstebuiten in de trommel, dan worden de hoekjes weer gemakkelijk schoon. Wel zo fris, aangezien stof een perfecte voedingsbodem is voor huisstofmijt.

Was het hoeslaken met gelijksoortig textiel

Of je nu een hoeslaken hebt van katoen, jersey, katoen-satijn of badstof, het wassen kan de stof beschadigen. Je voorkomt onnodige slijtage door een hoeslaken samen met andere hoeslakens te wassen of in ieder geval niet samen in de trommel te stoppen met bijvoorbeeld jeans of handdoeken. Ruwere stoffen zorgen voor frictie tijdens het wassen, waardoor de kans op pillen vele malen groter is. Was daarom je hoeslaken apart óf met andere hoeslakens. Zo geniet je het langst van een mooie stof.

Wassen op lage temperatuur

Voor veel hoeslakens geldt dat ze wasbaar zijn op een temperatuur van 60°C of zelfs 90°C. Echter is het wassen op een lagere temperatuur, zoals 30°C of 40°C, veel beter voor het behoud van de stof. De hoge temperaturen versnellen de slijtage, waardoor je de levensduur van het hoeslaken in een versneld tempo zal zien afnemen. Natuurlijk is het altijd aangeraden om alvorens het wassen het waslabel goed te controleren.

Drogen in de buitenlucht

Vooral in de zomer is er niets zo fijn als het drogen van je wasgoed in de buitenlucht. In de zonnige maanden is het geen probleem, wanneer het regent kies je misschien toch sneller voor de droger. Voor hoeslakens geldt, met name door de elastische randen, dat het drogen in de droger voor extra slijtage zorgt. Niet alleen de stof krijgt het zwaar te verduren in de warme droogtrommel, maar ook het elastiek lijdt onder de hitte. Voor het behoud van de stof is het drogen aan de waslijn daarom het beste.

drogen aan de waslijn
Voor het behoud van een mooie stof is het drogen aan de waslijn het beste

Voor meer handige weetjes omtrent het wassen van je beddengoed kun je ook een kijkje nemen bij de verdere ‘Onderhoud’ blogs.

Vorig artikel
Waarom word je sneller moe als het warm is?
Volgend artikel
hoofdkussen-onderhouden-vervangen-wassen