11 tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer

11 tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer

Niet schrikken, maar in jouw bed leven zo’n 2 miljoen huisstofmijten. Deze minuscule beestjes kun je niet met het blote oog zien en gelukkig merk je eigenlijk ook niets van deze kleine indringers. Behalve als je last hebt van een huisstofmijtallergie. Vervelend! Maar wat kun je er eigenlijk tegen doen? Deze 11 tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer helpen de klachten te verminderen of zelfs geheel te laten verdwijnen.

Tip 1 – Aan de schoonmaak!

De belangrijkste tip is je slaapkamer (en de rest van het huis natuurlijk) altijd goed schoon te houden. Huisstofmijt houdt namelijk van stof en als er geen stof is, is er ook minder huisstofmijt ­čśë Pak dus die stofzuiger, doe de planken af met een vochtige doek en ga aan de schoonmaak!

Tip 2 – Goed ventileren

Bij een goede ventilatie in huis, zul je ook minder last hebben van de kleine beestjes. Huisstofmijten zijn namelijk dol op warme en vochtige plekjes. Regelmatig luchten zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is en bij winters weer verjaag je de mijten ook door de kou binnen te laten.

Tip 3 – Kachel aan, ramen open

Om diezelfde reden is het handig om pas de verwarming aan te zetten, wanneer het echt koud is. Ook is het aan te raden de binnentemperatuur nooit boven de 22 graden uit te laten komen. Wel kun je prima even kort stoken met de ramen open, vooral wanneer de luchtvochtigheid erg hoog is. Op deze manier wordt het vocht opgenomen in de warme lucht en door het open raam naar buiten afgevoerd. Resultaat: geen vochtige ruimte meer en minder huisstofmijt!

Tip 4 – Ga voor een minimalistische woonstijl

Houd de slaapkamer zo leeg mogelijk. Planten, planken vol met spulletjes, etc; het zijn allemaal stoffenvangers. En dat moet je juist niet hebben! Want extra stof is extra huisstofmijt. Gooi ook bijna al het textiel uit de slaapkamer. Geen gordijnen, geen tapijt of matje en liever ook geen (open) kledingkast. Hang liever kunststof gordijnen op, loop over een gladde vloer en laat geen kleding rondslingeren. Het zit namelijk zo: hoe meer textiel in de ruimte, hoe meer kans op huisstofmijt.

Tip 5 – Geen huisdieren in bed

Wanneer je geen kleine dieren in bed wilt, kun je beter ook geen huisdieren in bed laten. Het liefst zelfs helemaal geen huisdieren in de slaapkamer. Want hoe gezellig dit ook is, huisdieren laten veel haren en huidschilfers achter. En laat stofmijt hier nu net dol op zijn …

Tip 6 – Trek je pyjama aan in een andere ruimte

Zelf verlies je de meeste huidschilfers bij het aan- en uitkleden. En deze schilfertjes zorgen voor een waar eetfestijn voor huisstofmijten. Trek dus bij voorkeur je pyjama aan in een andere ruimte.

Tip 7 – Wassen op 60┬░C

Was regelmatig je beddengoed en doe dit bij voorkeur op minimaal 60┬░C. En dan bedoelen we echt alles wat in de wasmachine mag: dekbed, kussens, sierkussens, plaids, hoeslakens, moltons, overtrekken, slopen en ook de favoriete knuffel van je kindje. Door het beddengoed te wassen en te drogen op een hoge temperatuur dood je alle huisstofmijt en dat is precies wat we graag zien.

Tip 8 – Stop het in de vriezer

Mag jouw kussen of de lievelingsknuffel niet in de wasmachine (op 60┬░C)? Stop het dan gewoon een nachtje in de vriezer! Deze tip van oma helpt goed, aangezien huisstofmijt niet kan overleven in de vrieskou. Wel eerst even een goed sluitende plastic zak eromheen, zodat de knuffel zelf geen ijspegeltjes krijgt.

Tip 9 – Buiten aan de waslijn

Natte was binnen drogen kun je beter niet doen. Door de was binnen te drogen, verhoog je juist de luchtvochtigheid in de ruimte en daar worden de stofmijten weer blij van. Hang dus je was liever buiten aan de waslijn of gebruik een wasdroger met een afvoer naar buiten.

Tip 10 – Maak je bed niet op

Luilakken zullen met deze tip erg blij zijn, maar het helpt ook echt bij een huisstofmijtallergie. Maak je bed dus eens niet op, maar sla het lekker open. Op deze manier kan de warmte eruit en het (zon)licht erin. En laat stofmijt nu net een hekel hebben aan daglicht. Dag dag, lekker donker bedje. Dag dag, huisstofmijt!

Tip 11 – Maak je bed huisstofmijt-proof

In ons assortiment hebben we speciale molton hoeslakens, molton kussenslopen en zelfs dekbedden en hoofdkussens die anti-huisstofmijt behandeld zijn. Dit anti-allergische beddengoed is goed te reinigen en lossen in grote mate het probleem al op. Perfect dus voor een huisstofmijt-proof bed!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Silvana hoofdkussens
Volgend artikel
Essenza Minte dekbedovertrek - woodrose