Waarom word je sneller moe als het warm is? | Loomheid bij hitte

Waarom word je sneller moe als het warm is?

Waarom word je sneller moe als het warm is?

De zomer is officieel begonnen. Wie weet krijgen we net zo’n hittegolf als vorig jaar waarbij de temperaturen boven de 30 graden uitstijgen. Zelf zou je het liefst alleen maar willen relaxen en heerlijk liggen dobberen op je luchtbed in het water of zonnebaden op het strand. Voor werken en andere belangrijke zaken heb je totaal geen energie. Hoe komt het dat we loom en moe worden als het warm is? Waarom zijn we tijdens een hittegolf niet vooruit te branden?

Lichaamstemperatuur

Eigenlijk moet je werken, thuis of op kantoor, of heb je een to-do lijstje liggen waar je u tegen zegt, maar je bent zo loom van de warmte dat je nergens energie voor hebt. Hoe komt het dat je zo duf bent? Volgens Roelands, fysioloog aan de Vrije Universiteit van Brussel, biedt je lichaam weerstand tegen de hoge temperaturen. Je lijf werkt enorm hard om op die normale 37 graden Celsius te blijven. Je bent het niet gewend dat het zo warm buiten is, waardoor dit niet mee valt. Op allerlei manieren probeert je lichaam zijn warmte kwijt te raken; bijvoorbeeld door je poriën open te zetten en te zweten.

Waarom word je bij hitte moe en duf?

Wanneer enkel zweten niet meer helpt heeft je lichaam nog een mogelijkheid om te voorkomen dat je niet oververhit raakt; namelijk minder warmte produceren. Dit kan alleen door minder actief te zijn, zowel fysiek als mentaal. Je lichaam gaat dus langzamer functioneren en dat merk je; je gaat gapen en wordt loom, als in een soort slaapstand. Bovendien gaan je bloedvaten uitzetten zodat ze meer warmte afgeven en jij beter kunt afkoelen. Hierdoor kan jouw bloeddruk lager worden en dit zorgt eveneens voor dat lome gevoel.

Zelfbescherming

In wezen is de loomheid uit zelfbescherming, want door die dufheid kun jij minder snel functioneren en inspanning leveren ook al zou je dat nog zo graag willen. Zo voorkomen de interne processen in je lichaam dat je door de hoge temperaturen oververhit raakt. Dus voel jij je loom als het warm is? Luister naar je lichaam en doe het iets rustiger aan. Of ga lekker op je handdoek aan het zwembad of op het strand liggen! 😉

Ook weten hoe je in de hitte lekker kan slapen? Bekijk onze tips!

Tips om af te koelen

  • Houd je lichaam koel met water. Water koelt namelijk sterker dan lucht waardoor een dagje strand of zwembad dus een goed idee is.
  • Drink voldoende water. Het algemeen advies is om 2 liter water per dag te drinken. Houd je hier tijdens de warmte ook aan.
  • Stel jezelf regelmatig bloot aan de warmte. Op die manier wen je aan de hitte en gaat je lichaam zich positief aanpassen. Maar blijft rond 15.00 uur binnen want dan is de hitte en zon op zijn sterkst.
  • Eet voeding waar zout in zit, zodat je lichaam water en voedingsstoffen beter kan opnemen.
Vorig artikel
Nachtelijke spierkrampen
Volgend artikel
Hoeslaken wassen