Beddengoed wassen - 7 essentiële tips voor de eerste wasbeurt

Beddengoed wassen – 7 essentiële tips voor de eerste wasbeurt

beddengoed-wassen-tips-eerste-wasbeurt

Heerlijk, de frisse geur van nieuw beddengoed op je bed. Maar moet je pas gekocht beddengoed eigenlijk wassen voor gebruik? En hoe kun je dit het beste doen, zodat je beddengoed zo lang mogelijk mooi blijft? Want van je nieuwe dekbedovertrek wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten. Wij hebben handige tips voor de eerste wasbeurt!

Moet je nieuw beddengoed wassen voor gebruik?

De één zweert erbij om nieuw beddengoed eerst te spoelen, de ander vindt het juist zonde om pas gekochte lakens direct in de wasmachine te stoppen. Net nieuw beddengoed gekocht? Wij adviseren je om nieuwe dekbedovertrek altijd eerst te wassen voor gebruik. Ten eerste, omdat het vaak nog vrij chemisch kan ruiken vanwege het productieproces, niet erg aangenaam om onder te gaan liggen dus. Zo weet je zeker dat je lakens vrij zijn van chemische stoffen en bacteriën. Ten tweede, omdat je nieuw gekochte beddengoed nog geen vocht op kan nemen. Pas na het wassen wordt het vochtabsorberend vermogen geactiveerd, dit is van belang voor jouw slaapcomfort. Tot slot, is het essentieel voor de fixatie en binding van de kleuren. Hiermee voorkom je dat het dekbedovertrek snel vaal wordt.

Tips voor de eerste wasbeurt

7 handige tips voor het wassen van nieuw beddengoed:

1. Gebruik vloeibaar wasmiddel

Maar niet te veel want anders laat het vlekken achter. Daarnaast geven wij de voorkeur voor vloeibaar wasmiddel. Dit laat in tegenstelling tot waspoeder geen witte vlekken achter.

2. Lees de wasvoorschriften

Beddengoed kan gemaakt zijn van verschillende materialen, volg daarom altijd de wasvoorschriften op de verpakking.

3. Was beddengoed binnenste buiten

Dekbedovertrekken en kussenslopen bevatten vaak mooie prints. Door het beddengoed binnenste buiten en met gelijke kleuren te wassen, voorkom je dat kleuren vaal worden of verlopen.

4. Voeg een scheutje azijn toe

Een scheutje azijn toevoegen in plaats van wasverzachter zorgt ervoor dat overtollige verfresten uit het bedtextiel worden verwijderd. Liever geen wasverzachter omdat dit zorgt voor een afname van het vochtabsorberend vermogen.

5. Kies voor een wasprogramma waarbij wordt gespoeld

Om alle overmatige verfresten uit het beddengoed te laten trekken is het belangrijk om een stand te kiezen met een spoelprogramma. Laat het beddengoed echter niet weken, want daarbij kunnen losgekomen kleurstoffen zich met elkaar vermengen en ontstaan er vlekken.

6. Was het beddengoed losjes

Laad de wasmachinetrommel niet te vol. Grote lakens en dekbedovertrekken hebben namelijk ruimte nodig om in de trommel rond te draaien en schoon te worden.

7. Hang het schone beddengoed gelijk uit

Om het kreuken en muffe geurtjes te voorkomen kun je jouw pas gewassen beddengoed het beste direct uithangen. Haal het direct uit de wasmachine, schud de lakens uit en laat het drogen.

beddengoed-wassen-eerste-wasbeurt-tips
Tips voor de eerste wasbeurt van je beddengoed

Op hoeveel graden moet je beddengoed wassen?

Het aantal graden is echter afhankelijk van het materiaal. Daarom is het belangrijk om bij dekbedovertrekken, hoeslakens, moltons en dekbedden altijd te kijken naar het wasvoorschrift. Om bacteriën, huisstofmijten en schimmels te doden dient het beddengoed minimaal op 60 graden te worden gewassen. Hiermee weet je zeker dat je beddengoed hygiënisch schoon is. Enig nadeel hiervan is wel dat dit minder goed is voor het milieu.

We raden niet aan om nieuw beddengoed direct op 60 graden te wassen, omdat het bij de eerste wasbeurt krimpgevoelig is. Spoelen of wassen op een lagere temperatuur is dan gewenst.

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je met minimaal eens per week je bed verschonen aan de veilige kant zit. Oké het lijkt misschien veel, je beddengoed eraf halen en weer opnieuw opschudden is een hoop werk, maar hiermee houd je wel zoveel mogelijk huisstofmijten, allergenen en bacteriën buiten de deur. Je ligt tenslotte elke nacht zo’n 7 uur in bed waarbij je zweet, kwijl en dode huidcellen achter kan laten. Breng na die eerste wasbeurt dus een routine in waarbij je iedere week de lakens wast.

Hoe houd je beddengoed lekker zacht?

Behalve dat het beddengoed schoon en fris moet zijn, moet het natuurlijk ook lekker zacht blijven aanvoelen. Wij verklappen het best bewaarde geheim om ‘s avonds heerlijk onder je zachte beddengoed te kruipen: rijstwater. Hoe dat precies werkt? Lees het hier.

rijstwater-voor-extreem-zacht-beddengoed

Nu je jouw krakende, frisse beddengoed op bed kan leggen, is het tijd om jouw slaapkamer verder aan te kleden. Maak van je slaapkamer jouw droomkamer. Kies voor een bijpassend hoeslaken en stijl het verder af met een mooie plaid of bedsprei. En dan is je slaapvertrek compleet, slaap lekker!

Ontdek hier onze uitgebreide collectie beddengoed
Vorig artikel
Papillon Abygail dekbedovertrek - blauw
Volgend artikel
Silvana hoofdkussens