Slaap je met het raam open of dicht?

Slaap je met het raam open of dicht?

Slapen met raam open

Met de start van de zomer en al flink wat warme nachten achter de rug hebbende, rijst bij velen weer de vraag; ‘Zal ik het raam openlaten vannacht of niet?’. Veel mensen zweren er bij en slapen als een roos, anderen doen geen oog dicht door geluiden van buitenaf. Wat kun je het beste doen?

Dat we vele uren doorbrengen in de slaapkamer staat als een huis boven water. Ruim een derde van ons leven verblijven we al slapend in bed, waardoor het niet zo gek is om te kijken hoe je op een zo gezond en comfortabel mogelijke wijze deze warme zomernachten spendeert.

Slaapkamer ventileren

Het dagelijks ventileren van de slaapkamer is sowieso een must. Na de nacht bestaat de lucht in je slaapkamer namelijk uit een hoger gehalte uitgeademde koolstofdioxide dat onder andere voor een muffige geur zorgt. Om de, over het algemeen al kleinere, ruimte weer te voorzien van frisse lucht is een open raam daarom geen overbodige luxe. Dit hoeft overigens geen hele dag te duren, slechts een half uur per dag is al voldoende om het CO2 gehalte weer op peil te krijgen. Uit Deens onderzoek is overigens ook gebleken dat een lagere koolstofdioxide waarde in de slaapkamer leidt tot een betere nachtrust en een hoger concentratievermogen. Dit is natuurlijk een mooie bijkomstigheid.

Raam open
Het ventileren van de slaapkamer heeft vele voordelen

Raampje open

De meest ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden Celsius. Is het te warm dan kun je hierdoor onrustig slapen, een grote ergernis voor velen, met name in de zomer. ’s Avonds, net na zonsondergang, kan goed ventileren een nachtje woelen voorkomen. Ook in de nacht het raam openlaten biedt verkoeling. Let echter wel op dat je geen last hebt van tocht, anders heb je de dag erna een pijnlijke nek of rug. En plaats een hor voor je raam, om vervelende muggen en andere insecten te weren.

Terwijl je slaapt, produceert het lichaam veel vocht, vooral wanneer je het extra warm hebt. Het vrijgekomen vocht ‘dwarrelt’ rond in de slaapkamer en kán leiden tot schimmel (iewl!). Naast schimmelgroei is overtollig vocht in de slaapkamer ook een bron voor huisstofmijt. Door een raampje open te houden ga je dit proces tegen. Vergeet ook vooral niet je dekbed open te slaan zodra je opstaat. Op deze manier kan het vocht verdampen en voorkom je wederom dat huisstofmijt jouw bed als prettig plekje zal uitkiezen.

Goed slapen in frisse slaapkamer
Je slaapt beter in een frisse, geventileerde slaapkamer

Beddengoed voor de zomer

We kunnen concluderen dat slapen met het raam open meer voor- als nadelen heeft. Dus hop, raam op een kier en heerlijk slapen! Heb je het toch nog warm of ben je op zoek naar passend beddengoed voor de warmere maanden? Ook daarvoor heb je verschillende opties die het slaapcomfort gedurende de zomer kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een luchtig zomerdekbed met warmteklasse 4, zodat je toch nog iets hebt waar je onder kunt wegkruipen zonder te baden in het zweet. Een zomerdekbed heeft als groot voordeel dat het een stuk lichter is dan een regulier dekbed. Daarnaast bestaat de vulling uit een vochtabsorberend en ademend materiaal zoals katoen, bamboe of dons. Nog te warm in bed? Kies dan voor een laken. Heerlijk licht en luchtig om onder te slapen.

 

Wat onderneem jij om koel en comfortabel te slapen?

Vorig artikel
Geef je slaapkamer glans met Satin d'Or
Volgend artikel
iSeng Ponyta dekbedovertrek