Deze type slapers hebben meer kans op hartritmestoornissen

Deze type slapers hebben meer kans op hartritmestoornissen

Slaap je liever op je rug, buik of zij? Iedereen heeft een favoriete slaaphouding. Maar wist je dat je slaaphouding ook van invloed kan zijn op je gezondheid? Uit onderzoek blijkt namelijk dat zijslapers vaker last hebben van hartritmestoornissen.

Hartritmepatiënten blijken veelal zijslapers

Uit onderzoek onder vijfhonderd patiënten, blijkt dat 30 procent van de deelnemers op zijn of haar zij sliep toen de hartritmestoornissen optraden. Bij de participanten die op hun buik of rug sliepen was dit slechts 19 procent. Aanleiding voor het onderzoek vormde de verhalen en klachten van patiënten. Cardiologen kregen steeds vaker te horen dat mensen meer last hadden van de hartritmestoornissen wanneer zij op hun zij sliepen. Het onderzoek bestond uit een enquête op de website hart.volgers.org, een internet platform voor hartpatiënten opgericht door cardiologen van het Catharina Ziekenhuis.

Nieuwe inzichten

De resultaten van het onderzoek leidt tot nieuwe inzichten. De meest voorkomende hartritmestoornis is boezemfibrilleren. Rond de 200.000 Nederlanders zijn ervan op de hoogte dat zij deze stoornis hebben. Echter cardiologen stellen dat er waarschijnlijk nog 100.000 Nederlanders zijn die zich niet bewust zijn van hun hartritmestoornis. Het vormt niet meteen een gevaar, maar de stoornis kan klachten als kortademigheid en slaapgebrek veroorzaken.

Oorzaak

Cardiologen vermoeden door deze resultaten dat de oorzaak niet alleen ligt bij elektrificatie, maar ook te maken heeft met de ophanging van het hart.  Het hart hangt namelijk aan de achterzijde, bij je longaderen. En als je op je zij slaapt, ontstaat er trekkracht op de ophanging, exact op de plek waar ook het boezemfibrilleren ontstaat.

Verder onderzoek

Om direct grote uitspraken te kunnen doen en mensen te adviseren niet meer op hun zij te slapen, is meer onderzoek nodig. De cardiologen van het Catharina Ziekenhuis zullen het onderzoek verder voortzetten, waaronder in Bordeaux waar onderzoek wordt verricht naar de invloed van trekkrachten op het hartritme.

Wat voor type slaper ben jij? Een buik-, rug- of zijslaper? Voor elk type slaper heeft Smulderstextiel.nl een ruime keuze uit meerdere hoofdkussens met diverse soorten vulling en mate van stevigheid.  Zo slaap je op een goed hoofdkussen die de juiste ondersteuning biedt voor je nek en hoofd.

Vorig artikel
Volgend artikel