Welke warmteklasse dekbed past bij mij? - Smulderstextiel.nl Blog

Welke warmteklasse dekbed past bij mij?

welke warmteklasse dekbed

Wanneer je een dekbed gaat kopen, loop je soms tegen termen aan waarvan je denkt “wat is dat?”. Een voorbeeld hiervan is de warmteklasse. Want wat betekent eigenlijk de warmteklasse van een dekbed en nog belangrijker: welke warmteklasse past bij mij? In deze blog verklappen we alles over de warmteklasse.

Wat betekent de warmteklasse?

Natuurlijk moet een dekbed lekker warm zijn, maar het allerbelangrijkste is dat het dekbed lekker warm is voor jou! Want voor sommigen kan een dekbed warm genoeg zijn, terwijl anderen het nog steeds koud hebben onder datzelfde dekbed. En daar komt de warmteklasse om de hoek kijken.

Want de warmteklasse geeft aan hoe warm een dekbed is. Of in elk geval een indicatie ervan, zodat jij weet hoe warm een bepaald dekbed ongeveer is.

Hoe wordt de warmteklasse bepaald?

De warmteklasse is gerelateerd aan het soort vulling en het vulgewicht, ofwel de dikte van een dekbed. Mocht je echter nu in een winkel staan of online aan het shoppen bent, ga nu niet zelf de dikte opmeten of het vulgewicht vergelijken. Dan ben je namelijk appels met peren aan het vergelijken. Een donzen dekbed met een warmteklasse 3 is bijvoorbeeld veel lichter dan een wollen dekbed met dezelfde warmteklasse, terwijl het wollen dekbed juist weer dunner is dan het donzen dekbed. De dikte of het vulgewicht vertellen dus niet het hele verhaal.

Wil je dus echt weten hoe warm een dekbed is (en vergelijken), kijk dan naar de warmteklasse van het dekbed.

Welke warmteklasse past bij mij?

Dekbedden hebben vier verschillende warmteklassen, die zijn afgestemd op de seizoenen en op de warmtebehoefte:

  • klasse 4 dekbedden 2,0 tot 3,4 cm: zijn het dunst en niet super warm. Hierdoor zijn ze perfect voor mensen die het snel te warm hebben ’s nachts en geschikt voor in de zomer.
  • klasse 3 dekbedden 4,0 tot 5,7 cm: bieden een prettige warmte, waardoor deze dekbedden geschikt zijn voor mensen die het vrij snel warm hebben en best voor in het voor- en najaar.
  • klasse 2 dekbedden 6,2 tot 8,2 cm: bieden een gemiddelde warmte-isolatie en geschikt voor mensen die het niet snel koud en niet snel warm hebben. Ideaal het hele jaar door.
  • klasse 1 dekbedden vanaf 8,8 cm: bieden de hoogste warmte-isolatie en zijn geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Perfect voor in de winter.

Nu staat er in bovenstaand rijtje ook de relatieve diktes gemeld, maar houd in gedachte dat een dun dekbed van ganzendons ook prima een warmteklasse 1 kan hebben. Het isolerend vermogen speelt hier namelijk een grote rol in. Blind vertrouwen op enkel de dikte om de warmteklasse te bepalen is eigenlijk onmogelijk voor ons. De warmteklassen op Smulderstextiel zijn dan ook bepaald aan de hand van de dikte, het vulgewicht, de vulkracht en het soort vulling dat gebruikt is. Zo weet jij zeker dat jouw nieuwe dekbed qua warmte goed past bij jou!

Slaap lekker (warm)!

Vorig artikel
Heb ik eigenlijk wel een hoofdkussen nodig?
Volgend artikel