De beste tips voor het verwijderen van vlekken in bed

De beste tips voor het verwijderen van vlekken in bed

“Oh nee, een vlek!” Van zweten tot het morsen van wijn, ook in bed maken we vlekken en niet alles is op te lossen met een simpele wasbeurt. Sommige veelvoorkomende en hardnekkige vlekken kunnen zelfs een hele uitdaging zijn. De beste tips voor het verwijderen van vlekken in bed hebben wij voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij weer genieten van stralend witte dekens en een schoon bed zonder vlekken!

Zweetvlekken

Zweet jij veel ’s nachts? Dan is er een grote kans dat jouw witte beddengoed er een beetje geel uitziet. Deze zweetvlekken kun je echter prima verwijderen, zodat jij weer kunt genieten van een schoon bed. De truc? Glansspoelmiddel! Dit middeltje voor de vaatwasser laat niet alleen je glazen stralen, maar verwijdert ook de gele zweetvlekken uit je beddengoed. Geen glansspoelmiddel in huis? Dan werkt blanke azijn ook super goed. En nog een voordeel van het wassen met azijn: het ruikt ook weer heerlijk fris.

Koffievlekken

Natuurlijk start jij jouw dag met een heerlijk bakje koffie. Met je slaperige hoofd mors je echter per ongeluk de koffie over je witte lakens en nu zit er een grote bruine vlek op. En hardnekkig zijn deze koffievlekken ook nog! Haal even diep adem en denk even goed na of jij koffie met of zonder melk drinkt. Koffie met melk verwijder je namelijk het beste met koud water en koffie zonder melk met warm water. Is de vlek opgedroogd? Maak dan een sopje klaar en doe hier wat zout in. Breng dit vervolgens aan op de vlek en smeer het vervolgens in met eigeel. Even laten intrekken, goed uitspoelen en de vlek is weg. Appeltje, eitje!

Bloedvlekken

Een bloedneus of doorgelekt? Grijp dan naar koud water. Bloed lost namelijk simpelweg op in koud water en bij warm water trekt de vlek juist verder in de stof. Dus gooi het laken, overtrek of kussen gewoon in de wasmachine en zet het koud programma aan. Kan het dekbed niet in de wasmachine? Dan hier nog een tip van oma: leg er een schone doek onder en wrijf daarna met een ijsklontje over de bloedvlek. Even geduld en doorwrijven, maar de vlek verdwijnt zo als sneeuw (of ijs) voor de zon! Is de bloedvlek al ingedroogd? Probeer het dan eens te verwijderen door het te deppen met waterstofperoxide verdund met koud water. Laat het daarna een uurtje intrekken en dan nog even in de wasmachine om de vlek er helemaal uit te krijgen.

Urinevlekken

Elk klein kind plast een keer in bed. Niets om je voor te schamen dus, maar lekker ruiken doet het niet. En die bijkomende urinevlekken zijn ook niet echt fris. Gelukkig gaan de vlekken in je lakens er vanzelf uit in de was met een scheutje azijn. Maar voor het matras kun je de strijd aangaan met gewone simpele huismiddeltjes. Net in bed geplast? Dep dan de vlek zo goed mogelijk droog met keukenpapier of een droge doek. Strooi daarna talkpoeder of baking soda over de vlek heen. Even laten intrekken, stofzuiger erover en daarna nog eventjes reinigen met een sopje met azijn. Want ook hier is azijn weer het beste middel om naast de vlek ook de vieze luchtjes te bestrijden. Het allerbeste middel tegen urinevlekken is echter nog steeds de waterdichte molton. Deze beschermt namelijk je matras tegen deze natte vlekken.

Make-up vlekken

In slaap gevallen zonder je make-up te verwijderen? Dan is de kans groot dat er nu een gezichtje pronkt op je kussensloop. Oeps! Maar geen nood. Wrijf het gewoon eens in met wat shampoo, even laten intrekken en daarna hop in de wasmachine. Shampoo? Ja, shampoo! Shampoo is namelijk een goede ontvetter en daardoor ideaal voor het verwijderen van vettige make-up vlekken van je mascara, foundation, oogpotlood, lippenstift en eyeliner. Iets wat je in elk geval niet moet doen is de vlek proberen eruit te schrobben en we raden het ook af om aan de slag te gaan met make-up remover op oliebasis. Hier krijg je namelijk juist weer vervelende olievlekken van.

Olievlekken

Een zacht babyhuidje is natuurlijk heerlijk en daarom smeer je jouw kindje en jezelf natuurlijk nog even lekker in met olie voor het slapen. Voor de huid erg fijn, maar voor je schone lakens minder. Gelukkig kunnen olie- en vetvlekken heel gemakkelijk verwijderd worden, zolang je maar de juiste middeltjes in huis hebt. Afwasmiddel is bijvoorbeeld al heel handig hierbij. Zit het laken dus onder de olie? Doe er dan wat afwasmiddel op, laat het intrekken en spoel het daarna goed uit met warm water. Gooi het daarna nog even in de wasmachine met vloeibaar wasmiddel op de hoogst mogelijke temperatuur. Hierna toch nog zichtbaar? Dep dan de vlek met wasbenzine. Dit is net wat hardnekkiger, dus wees hier voorzichtig mee.

Rode wijn vlekken

Nog even een wijntje in bed. Dat is natuurlijk heel romantisch, totdat iemand rode wijn morst. Mocht dit gebeuren, onderneem dan meteen actie en gooi je beddengoed direct in de wasmachine. Jammer genoeg is je wasmachine vaak niet groot genoeg om dan ook nog je dekbed mee te wassen en een matras past natuurlijk sowieso niet. Strooi hierover dan rijkelijk met keukenzout op de vlek en laat goed intrekken. Daarna even met een sopje uitwrijven en met de stofzuiger eroverheen.

Kaarsvet

Waren jullie in een avontuurlijke bui? Dan is nu het bed misschien wel bezaaid met druppels kaarsvet ;). Het opgedroogde kaarsvet schraap je weg met je nagel en de rest van de vlek kun je verwijderen met een beetje wasbenzine. Vergeet daarna niet het beddengoed lekker heet te wassen. Blijft er toch nog een restje kaarsvet achter? Leg dan een dikke laag keukenpapier op het kaarsvet en zet de strijkbout erop. Het vet trekt dan in het keukenpapier en voilà, weg is de vlek! Mag beddengoed niet in de wasmachine en heb je ook geen strijkbout in de buurt? Leg het laken dan in de diepvries. Wonderbaarlijk gaat het kaarsvet er dan vrijwel vanzelf af!

Bovenstaande tips hebben we zelf getest, maar alsnog is voorzichtigheid gebaat. Let ook altijd even op de wasvoorschriften van het beddengoed.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
SNURK Unicorn dekbedovertrek
Volgend artikel
Beddinghouse Sue dekbedovertrek