Nooit meer gekrompen wasgoed

Nooit meer gekrompen wasgoed

Gekrompen wasgoed of beddengoed is iets waar we liever niet mee te maken krijgen. Je hebt het gelukkig helemaal zelf in de hand. In deze blog krijg je de beste tips tegen het krimpen van beddengoed.

Krimpen gebeurt vooral tijdens de eerste wasbeurten. Gekrompen wasgoed is een grote irritatie voor iedereen. Vaak wordt het beddengoed te strak om over een matras of om een dekbed te passen. Wat kun je er tegen doen?

Wassen op lage temperatuuur

De gouden tip voor schoon en passend beddengoed zit hem in de temperatuur waarop je de eerste keren je beddengoed wast. Vaak staat op waslabels dat dekbedovertrekken gewassen kunnen worden op 40 tot 60 graden. Dat geldt niet voor de eerste paar wasbeurten. Nieuw uit de verpakking is beddengoed, badtextiel of woonlinnen nog heel gevoelig voor een warme temperatuur. Bij de productie van bed-, bad- en huistextiel worden de materialen strak in elkaar geweven. In contact met water versoepelt die stof en krimpt het iets. Hoe warmer het water, hoe groter de krimp!

Bij de productie van beddengoed wordt gelukkig rekening gehouden met het krimpen. Het wordt ruimer geproduceerd zodat het na één keer wassen uitstekend past. Houd voor de zekerheid de eerste drie wasbeurten een lage temperatuur aan. Daarna kun je opbouwen tot de wastemperatuur die op het waslabel staat aangegeven.

Vermijd de wasdroger

Wassymbool niet in de wasdroger

Gekrompen wasgoed heeft vaak als boosdoener de wasdroger. Dit apparaat is zo handig maar tegelijkertijd ook zo killing voor beddengoed van bepaalde materialen. Een wasdroger verhit het wasgoed waardoor het vocht in het materiaal verdampt. Als het te warm wordt, krimpt alles zo in elkaar dat het beddengoed in zijn geheel ook een deel krimpt.

Bekijk op het waslabel de wassymbolen om te kijken of jouw beddengoed in de wasdroger mag. Bij twijfel, niet doen. Het is aan te raden nieuw beddengoed na de eerste paar keer wassen niet in de wasdroger te drogen. Frisse buitenlucht is in dat geval ideaal. Enig nadeel aan drogen in de buitenlucht is dat het wasgoed vaak hard aanvoelt.

Benieuwd hoe je nieuw bedtextiel het best kunt wassen? Bekijk onze blog over wassen met azijn!

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel