Samen slapen met je partner: gezond of ongezond?

Samen slapen met je partner: gezond of ongezond?

In eerste instantie ga je er vanuit dat samen slapen met je partner alleen pluspunten heeft. Dicht bij elkaar zijn, ongestoord in één ruimte vertoeven… Maar alsnog zit er een keerzijde aan dit romantische beeld. Zijn wij van nature wel gemaakt om samen te slapen? En wat doen onprettige gewoontes als snurken, knarsetanden enzovoorts met de nachtrust van de ander?

Hoe ging het vroeger?

Mensen uit het tijdperk van het oude Rome zouden ons gek aankijken als ze zouden zien dat wij met twee mensen in één bed slapen. In hun tijd kropen mensen alleen bij elkaar in bed voor seks. Er werd nooit samen in een bed geslapen. Ze waren zich er toen al van bewust dat een uitgerust gevoel en een gezond lichaam het snelst werd verkregen door ieder in een eigen bed te slapen.

Maar waarom doen wij het dan anders? Apart slapen in de tegenwoordige tijd geeft toch juist het idee dat er sprake is van een liefdeloze relatie? Volgens slaapspecialist Neil Stanley van de Universiteit van Surrey komt het door de kleine huizen waarin men vroeger woonde. Het tweepersoonsbed was de oplossing om meerdere mensen in een krap huisje toch te kunnen laten slapen. Het is van oorsprong nooit de bedoeling geweest om dat samen slapen door te trekken als gewoonte volgens de onderzoeker.

Ongezond, waarom?

Samen uitslapen

Er is onderzoek gedaan naar de kwaliteit van slapen bij mensen die samen een bed delen. Het merendeel van de partners gaf aan het gevoel te hebben beter te slapen, maar uit onderzoek kwam toch iets anders. De nachtrust wordt 50% meer verstoord als je samen slaapt dan wanneer je alleen slaapt!

Wat zijn die storende factors? Je raadt het vast al: omdraaiende partners, gesnurk van de ander of die eeuwige strijd met het dekbed. De diepte van de slaap wordt erg aangetast door deze stoorfactoren. En wie heeft daar het meeste last van? Opvallend, de mannen! Zij die het meest en hardst snurken, het bed het meest doen bewegen bij het omdraaien en het hardst kunnen trekken aan het dekbed, hebben zelf het meest last van het samen slapen. Ze slapen lichter en korter dan vrouwen maar zullen dat niet snel toegeven. Uit recent onderzoek door het Erasmus Medisch Centrum blijkt namelijk dat mannen slechter slapen dan zij zelf denken. Bij vrouwen is dat andersom.

Samen slapen: gezond of ongezond?

Lichtpuntje

We hoeven nu niet direct actie te ondernemen om de knusse maar ongezonde gewoonte te veranderen. Er is namelijk een lichtpuntje! Volgens de onderzoekers went het lichaam langzamerhand aan het samen slapen met je partner. Zolang het bevalt, kun je het samen slapen dus lekker voortzetten. Plus: plotseling apart gaan slapen kan een net zo grote stoorfactor zijn als de andere stoorfactoren. Er zijn nog een paar oplossingen die je bij slaapproblemen eerst kunt proberen voordat je overweegt apart te gaan slapen:

 

  • bevorder je slaap met een slaappilletje of natuurlijke slaap bevorderaars: de pillen kun je via de huisarts regelen maar verschillende natuurwinkels verkopen ook pilletjes die de slaap bevorderen. Voedsel als bananen, pompoenpitten, melk en dadels bevatten voedingstoffen die je een slaperig gevoel geven
  • overweeg een partner dekbed of twee aparte eenpersoons dekbedden. Kun je niet slapen doordat je het te koud of te warm hebt, maar denkt je partner daar anders over? Een partner dekbed biedt dan de oplossing. Twee 4-seizoensdekbedden kun je door middel van een handige ritssluiting combineren en zo je eigen warmteklasse voor jouw gedeelte van het bed samenstellen. Kies je voor twee eenpersoons dekbedden dan hoef je niet meer te strijden voor
     genoeg dekbed om je lichaam te verhullen tijdens het slapen
  • een groter bed geeft je meer ruimte waardoor je je partner niet meer tegenkomt op jouw gedeelte van het bed ’s nachts
  • zijn je hoofdkussens nog goed? Een ongelukkige ondersteuning van de nek kan voor een verkeerde slaaphouding zorgen,waardoor snurken een feit wordt. Lastig maar zeker te verhelpen!
Vorig artikel
Volgend artikel