Hoe voorkom ik dat het dekbedovertrek gaat kreuken? - Dé lifehack

Hoe voorkom ik dat het dekbedovertrek gaat kreuken?

Hoe voorkom ik dat het dekbedovertrek gaat kreuken?

Heb jij ook zo’n hekel aan het strijken van je beddengoed? Een grote onhandige lap stof vol met vouwen en kreukels waardoor het niet meevalt om alles weg te strijken. Gelukkig hebben wij een aantal handige tips om de kreukels uit je fris gewassen dekbedovertrek weg te werken. Of schrap het strijken maar helemaal van jouw to-do list. Want wij hebben dé lifehack waarmee je zonder strijken toch geniet van een strak opgemaakt dekbedovertrek!

Wastrommel niet te vol

Minder strijken of een strijkvrij dekbedovertrek begint bij het vullen van de wasmachine. Allereerst is ons advies om je wasmachinetrommel niet te vol te stoppen wanneer je jouw beddengoed wast. Op die manier kan al het wasgoed losjes worden gewassen en ontstaan er de minste kreukels in je dekbedovertrek. Daarnaast kun je bij veel wasmachines gebruik maken van het kreukherstellende programma. Hiermee maakt de trommel minder omwentelingen en gaat het centrifugeren op een lager toerental.

Strijkvrij dekbedovertrek materiaal

Ten tweede bestaan er verschillende soorten materialen die allemaal in meer of mindere mate kreukgevoelig zijn. Een echt strijkvrij dekbedovertrek zonder kreukels bestaat haast niet. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen tussen materialen en de graad waarin ze kreukvrij uit je wastrommel of droger komen. Van meest naar minst kreukvrij:

1. Microvezel

Microvezel is een synthetische stof die zacht en licht aanvoelt. Een zeer soepel vallend materiaal dat nauwelijks kreukt en het meest strijkvrij is. Daarnaast is microvezel makkelijk in onderhoud en voordelig geprijsd. Enige nadeel is dat de stof niet ademend is en doorgaans dunner is dan andere beddengoed materialen.

Microvezel dekbedovertrekken >>

2. Katoen-satijn

Katoen-satijn is gemaakt van 100% katoen en geweven met een speciale satijnbinding. Door de bepaalde weving van katoen ontstaat er een luchtige, zachte kwaliteit met een glanzende uitstraling. Het soepel vallende materiaal bevat een subtiele glans en voelt iets gladder aan. Door de hogere draaddichtheid heeft de stof niet tot nauwelijks de neiging om te kreuken en staat het daarom ook hoog in dit lijstje. De stof is van hoogwaardige kwaliteit en bevat de goede eigenschappen van katoen, het is luchtdoorlatend en biedt optimale vochtregulatie.

Katoen-satijnen dekbedovertrekken >>

3. Percale katoen

Percale katoen voelt zeer fijn en zacht aan. Door de zeer hoge weefdichtheid en garenfijnheid voelt het zachter aan dan normaal katoen. Ook het kreuken valt bij dit materiaal mee. Het hoogwaardige materiaal geeft een luxe uitstraling en is duurzaam en makkelijk in onderhoud.

Percale katoenen dekbedovertrekken >>

4. Flanel

Flanel is een zeer zachte stof die direct voor warmte zorgt en dit ook goed vasthoudt. De katoenen stof is licht geruwd waardoor het extra zacht en comfortabel aanvoelt. Flanel is speciaal voor in de koude wintermaanden of voor mensen die het ’s nachts snel koud hebben. Daarnaast is flanel makkelijk in onderhoud en enigszins strijkvrij. Een nadeel is dat het materiaal seizoensgebonden is.

Flanellen dekbedovertrekken >>

5. Katoen

Katoen is sterk vochtregulerend en goed ademend. De stof voelt zacht aan er vormt zich soepel naar het lichaam. Daarnaast is het een natuurlijk en stevig materiaal dat lang meegaat en een goede prijs- en kwaliteitverhouding heeft. Helaas is katoen wel krimp- en kreukgevoeliger dan andere stoffen.

Katoenen dekbedovertrekken >>

 

Lifehack: de plantenspuit!

Ten derde hebben wij de oplossing voor je om het strijken wellicht helemaal te schrappen. Want er bestaat gelukkig een heel handig trucje voor een strijkvrij dekbedovertrek, zodat je zonder te strijken toch mooi en strak jouw bed kunt opmaken. Luxe hotels die iedere dag de bedden moeten verschonen gebruiken deze handig manier, zo voorkomen ze dat ze de lakens voor elke hotelkamer moeten strijken. ‘Dat moet wel een hele speciale truc zijn’, zul je denken. Nou, je hebt alleen een plantenspuit met water nodig! Zo heb je toch strijkvrij beddengoed 😉

  • Maak het bed allereerst zo strak mogelijk op.
  • Vul vervolgens de plantenspray met water en spray een aantal keer op het dekbedovertrek.
  • Wapper het overtrek een paar keer op.
  • Trek het dekbedovertrek daarna nog een keer strak en laat het drogen.

En voilà, dankzij de behandeling met de plantenspuit ligt daar een keurig gespreid bedje!

 

Als je liever toch strijkt: stappenplan beddengoed strijken

Ben je toch een voorstander van strijken maar sta jij vaak te worstelen met die grote lappen stof? En weet je niet hoe je jouw beddengoed kreukvrij maakt of handig kunt strijken? Wij hebben een aantal strijktips voor je:

  • Stel je strijkijzer in op een zo heet mogelijke stand voor het bijpassende materiaal. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk over het materiaal glijdt en je zult zien hoe de vouwen binnen enkele minuten verdwijnen.
  • Strijk vochtig. Haal het dekbedovertrek dus van de lijn voordat het helemaal droog is of uit de wasdroger voordat het programma is afgelopen.
  • Vouw het dekbedovertrek eerst dubbel en klop het goed uit zodat de vouw netjes over de hele lengte zit.
  • Strijk vervolgens in rustige en grote halen en probeer niet precies langs de plooi te strijken.
  • Schuif het dekbedovertrek telkens een stukje door totdat je klaar bent.
  • Leg het dekbedovertrek na het strijken direct op je bed en geniet van een keurig opgemaakt bed in je eigen luxe hotelkamer.

En, ga jij deze handige lifehack gebruiken? 

Vorig artikel
Good Morning Feathers flanel dekbedovertrek
Volgend artikel
Dons