10 doodenge hallucinaties die je 's nachts kunt krijgen + Oorzaken en Tips

Top 10 meest angstwekkende hallucinaties in je slaap

Lees de 10 doodenge hallucinaties die je 's nachts kun krijgen - hallucineren in je slaap

Zie jij ’s nachts weleens spoken? Hallucinaties tijdens het slapen zijn levensecht. Welke angstaanjagende horrorscène uit onze top 10 heb jij al beleefd in je slaap? En hoe komt het dat je ’s nachts gaat hallucineren? Kun je het voorkomen?

Snel naar: Voorbeelden hallucinaties | Oorzaken hallucinaties | Voorkomen hallucinaties (tips!)

Voorbeelden hallucinaties tijdens het slapen

Speciaal voor jou hebben we een top 10 samengesteld met de meest angstaanjagende en veelvoorkomende hallucinaties die je ’s nachts kunt krijgen:

10. ‘Hoor wie klopt daar kinderen?’ Denk je ’s nachts weleens voetstappen of stemgeluiden te horen? Grote kans dat je aan het hallucineren bent. Je lijkt wel gek te worden, want je weet zeker dat je niet droomt. In tegenstelling tot een nachtmerrie speelt dit zich namelijk in je werkelijke omgeving af. Er wordt nu zelfs op de deur geklopt. Zwarte Piet is er vroeg bij dit jaar.
9. ‘Hallo, is daar iemand?’ Het blijft niet alleen bij geluiden. Je begint nu ook rare dingen te zien om je heen. De slaapkamerdeur of het raam gaat ineens open.
8. Spoken in huis: er verschijnt een gedaante, gekleed in een groot zwart gewaad, in de deuropening. De echte ellende kan gaan beginnen.
7. De horror: je hebt het gevoel alsof er iemand aan je voeten trekt. Help!
6. In de verdrukking: er is plotseling iemand bovenop je borst komen zitten.
5. ‘Help, wat gebeurt er met mij?’ Door een nog onbekende kracht lijk je een stukje boven je bed getild te worden.
4. ‘Ik zie ze vliegen’ Niet jijzelf maar iemand anders zweeft nu door de slaapkamer. Het lijkt wel een heks, of is het toch een voorwerp? Op zich al creepy genoeg!
3. Niet alleen in bed: je ontdekt een gigantische tarantula of, nog gezelliger, een groepje krioelende wurgslangen bij je in bed.
2. De hel op aarde: je deken staat in brand en als klap op de vuurpijl beginnen de muren in te storten.

In dit soort levensbedreigende situaties zet je het graag zo snel mogelijk op een lopen. Maar verrek, dat lukt niet eens! Je bent verlamd en kunt geen kant op. Alsof de hallucinaties zelf nog niet eng genoeg waren. De paniek slaat toe, want wie wil er nou levend verbranden of worden opgegeten door hongerige cobra’s?

1. Helemaal het einde: Je wordt ontvoerd door buitenaardse wezens. Tekenend voor de staat van wanhoop waarin je verkeert, is het feit dat je dit niet eens meer zo’n groot probleem vindt. Heb je in ieder geval toch nog een vluchtroute uit je slaapkamer weten te vinden!

Oorzaken nachtelijke hallucinaties

Vroeger werd er gedacht dat iemand die hallucineerde een bezoekje kreeg van of bezeten was door boze heksen of kwade demonen. Sindsdien is er veel degelijk onderzoek verricht en blijken de oorzaken minder mythisch te zijn. ’s Nachts hallucineren kun je indelen in twee categorieën:

  • Hypnagogie, dat leidend naar de slaap betekent. Dit treedt op bij het in slaap vallen.
  • Hypnopompie, dat leidend uit de slaap betekent. Dit treedt op bij het wakker worden.

Het fenomeen wordt ook wel sluimerhallucinatie genoemd, omdat het gebeurt in de fase tussen slaap en waak of andersom. Bekende slaapstoornissen als slaapapneu en narcolepsie verhogen het aantal slaap-waak momenten. Daarbij kunnen de hallucinaties optreden als bijwerking van bepaalde medicijnen of drugs. Andere grote risicofactoren zijn stress, slapeloosheid en psychische problemen.

De slaapverlamming tijdens je hallucinatie kan er alleen zijn in het geval van hypnopompie. Je zintuigen kunnen waarnemingen doen, maar je lichaam ‘slaapt’ als het ware nog, wat een normaal verschijnsel is bij de REM-slaap.

Voorkom hallucinaties in je slaap

Met een klein beetje pech kan je hallucinatie wel even aanhouden. Meestal duurt het één tot tien minuten voordat het verdwenen is. Om te voorkomen dat er direct een nieuwe hallucinatie ontstaat kun het beste niet meteen doorslapen. Je doet er verstandig aan om daadwerkelijk wakker te worden. Neem een andere slaaphouding aan of nog beter: sta op en loop even rond in huis. Dan kun je gelijk checken of de kust veilig is!

Om toekomstige hallucinaties tijdens het slapen te voorkomen, stel je jezelf de volgende 4 vragen:

Antwoord je vaker met Nee dan Ja? Dan is er werk aan de winkel. En zorg dat je altijd een uur voor het slapengaan al je drukke activiteiten staakt en geen horrorfilms meer gaat kijken! 😉

Welke van de 10 horror hallucinaties heb jij al meegemaakt? En durf je nu nog wel te gaan slapen vanavond?

Vorig artikel
trend-woontrend-natural-living-slaapkamer
Volgend artikel
multifunctioneel-zomerse-hamamdoeken-kayori-strandhanddoek