Slaap je slecht? Pas de slaapkamertemperatuur aan!

Slaap je slecht? Pas de slaapkamertemperatuur aan!

Wat is de ideale slaapkamertemperatuur?

Wanneer je een slechte slaper bent, ga je al snel op zoek naar de mogelijke oorzaken hiervan. In deze zoektocht wordt vaak de slaapkamertemperatuur over het hoofd gezien, terwijl dit juist de boosdoener kan zijn. Maar hoe zit dat dan?

Goede nachtrust, gelukkig leven

Tegenwoordig lees je steeds meer over de voordelen van een goede nachtrust. Zo kun je beter functioneren op je werk, wat leidt tot meer salaris en word je van een goede nachtrust zelfs slimmer. Uit recent onderzoek van de Europese bedindustrie EBIA blijkt dat goed slapen een must is voor een gelukkig leven. Het scoorde zelfs een stuk hoger dan beweging, gezonde voeding of een leuk sociaal leven, wat ook essentiële zaken zijn voor een gelukkig leven.

Slechte slaper

Bij de zoektocht naar de oorzaak van slecht slapen begin je vaak bij het vervangen van het beddengoed. Daarentegen wordt het aanpassen van de slaapkamertemperatuur vaak over het hoofd gezien. Terwijl dit juist aan de basis kan liggen van moeilijk in slaap vallen of veelvuldig wakker worden gedurende de nacht.

Comfortabele temperatuur slaapkamer

Zodra je in slaap bent gevallen, zakt je lichaamstemperatuur. De temperatuur van je slaapkamer (of een andere ruimte) is van belang voor het op peil houden van je lichaamstemperatuur. Als er te veel verschil is tussen je lichaams- en slaapkamertemperatuur, kan je lichaam zijn ‘ideale’ slaaptemperatuur niet bereiken. Hierdoor zal je minder goed slapen. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 17 en 20,5 graden. Het is een kwestie van uittesten wat voor jou de ideale temperatuur is.

Slapen in een warme slaapkamer

Als de slaapkamertemperatuur vaak hoog is (> 21 ºC), kun je merken dat het langer duurt om in slaap te vallen. De kans is ook groot dat je sneller wakker wordt tijdens de nacht en je onrustiger slaapt. Hierdoor wordt het aantal uur dat je echt slaapt minder. Een gevolg hiervan is dat je ’s ochtends moe wakker wordt. Wanneer de verwarming uitstaat en het toch warm blijft in de slaapkamer, is het raadzaam om lichter en ademend bedtextiel te gebruiken: beddengoed gemaakt van katoen of percale katoen.

Maar het is ook van belang om de warmte van buitenaf te weren. Gebruik bijvoorbeeld lamellen of rolluiken. Het plaatsen van een airco of ventilator helpt ook bij het verlagen van de slaapkamertemperatuur. Daarnaast kun je gedurende de nacht het raam openzetten (mits het buiten kouder is dan binnen). In een vorige blog schreven we al over het wel of niet openzetten van het raam. Lees ook onze tips om minder te zweten in bed.

Slapen in een koele kamer

Is het gezond om in een koude kamer te slapen? Wanneer de slaapkamertemperatuur te laag is warm je minder snel op, waardoor je moeilijk in slaap kunt komen. Wel wordt het afgeraden om de verwarming in de slaapkamer aan te zetten gedurende de nacht, omdat je het al snel te warm krijgt. Als de woning goed geïsoleerd is ligt de temperatuur al rond de 18 graden. Het is dan niet nodig om de slaapkamer te verwarmen. Bovendien veroorzaakt de verwarming droge lucht. Geen fijne lucht om in te slapen!

Vind je het zonder de verwarming aan echt te koud? Doe een warme (flanellen) pyjama aan, draag losse (slaap)sokken en gebruik flanellen beddengoed of een extra deken. Voordat je gaat slapen kun je het beste een kopje thee drinken of een warme douche nemen. Dat laatste zorgt ervoor dat jouw lichaam opwarmt en dat deze warmte in bed wordt vastgehouden. Let wel: slaap liever niet met natte haren.

Als je dicht bij de grond of naast een muur slaapt, krijg je het sneller koud. Slaap daarom het liefst in een bed op (hoge) poten dat in het midden van de slaapkamer staat.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
De winter is om van te houden
Volgend artikel