Welk materiaal dekbedovertrek past bij mij?

Welk materiaal dekbedovertrek past bij mij?

Welk materiaal dekbedovertrek past bij mij?

Weet je bij het uitkiezen van een nieuw dekbedovertrek niet goed welk materiaal je het beste kunt kiezen? In deze blog leggen wij de belangrijkste verschillen uit en ontdek jij welk materiaal dekbedovertrek het beste bij jou past!

Zodra je online op zoek gaat naar nieuw beddengoed, zal het je wellicht opvallen dat je de keuze hebt uit veel verschillende materiaalsoorten. Welk materiaal dekbedovertrek het beste is, hangt vooral af van jouw eigen voorkeuren. Heb je het liefst een stof die een luchtig of juist heerlijk warm gevoel geeft? Dit kan een belangrijke afweging zijn als je op zoek bent naar een overtrek voor een bepaald jaargetijde. Moet de structuur van het dekbedovertrek wat grof of vooral extra zacht aanvoelen? En vind je het belangrijk welke uitstraling het materiaal heeft? Het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden wanneer jij een nieuw dekbedovertrek uit gaat kiezen.

Welk materiaal dekbedovertrek: keuzehulp

In het schema hieronder zie je van de vijf meest voorkomende materialen de belangrijkste onderscheidende kenmerken. Verderop in deze blog worden ook alle overige eigenschappen per materiaal nog eens uitgebreid toegelicht en komen er nog meer materialen aan bod.

Materiaal Superieure eigenschappen
Katoen
  • Vochtabsorberend
  • Sterk
Katoen-satijn
  • Voelt koel aan
  • Luxe hotelgevoel door glans
Flanel-katoen
  • Voelt warm aan
  • Zacht
Percale katoen
  • Soepel
  • Zacht
Linnen
  • Natuurlijke, casual uitstraling
  • Duurzaam

Katoen

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor dekbedovertrekken. Logisch ook, want het is eigenlijk ideaal om onder te slapen. Het natuurproduct is ademend en van nature vochtabsorberend, waardoor je het gehele jaar door prettig en fris kunt slapen. In de winter zorgt het namelijk voor fijne warmte en in de zomer voor aangename verkoeling. Daarnaast is katoen van nature een erg stevig en daarmee duurzaam materiaal. Al deze gunstige basiseigenschappen van katoen gelden ook voor andere katoensoorten die hierna worden behandeld. Gewone katoen, dat bovendien redelijk soepel en zacht aanvoelt, is ten opzichte van andere katoensoorten echter relatief voordelig geprijsd.

Bekijk dekbedovertrekken van katoen

Katoen-satijn

Het speciale van katoen-satijn zit hem in de binding. De zogeheten satijnbinding houdt in dat de garens zeer dicht op elkaar geweven zijn. Op die manier krijgt de stof meer draden en is er zo sprake van een bijzonder hoge kwaliteit. Door de satijnbinding voelt het katoen bijzonder zacht, verkoelend, glad en soepel. Het is dan ook min of meer strijkvrij: met de hand strijk je een satijnen overtrek eenvoudig strak. Ook is de stof vriendelijk voor huid en haar. Omdat het zo glad en soepel is zullen er minder vouwen in je huid en minder knopen in je haar ontstaan. Bovendien heeft een dekbedovertrek van katoen-satijn altijd een fijne glans en krijgt het daarmee een chique uitstraling. Zo zorg je met katoen-satijn voor het echte luxe hotelgevoel. Wil je meer weten over katoen-satijn? Lees dan alles over satijn.

Bekijk dekbedovertrekken van katoen-satijn

Flanel-katoen

Flanel is een heerlijk zacht materiaal dat bijzonder warm aanvoelt. Doordat het katoen geruwd is, heeft de stof een dik donsachtig laagje gekregen. Hierdoor neemt flanel snel je lichaamswarmte op. Vanwege het hogere volume weet het dit bovendien uitstekend vast te houden. Het maakt flanel het materiaal bij uitstek voor in de winter of voor koukleumen die het hele jaar door onder een warm en fluffy dekbedovertrek willen slapen. Nog niet overtuigd? Lees hier meer over flanel-katoen.

Bekijk dekbedovertrekken van flanel

Percale katoen

Percal katoen of percale katoen wil zeggen dat het katoen van bijzondere kwaliteit is vanwege de relatief hogere draaddichtheid dan normale katoen. Dit zorgt ervoor dat alle positieve eigenschappen van katoen extra worden versterkt. Percale katoen kenmerkt zich dan ook door de verkoelende werking en de zachte en soepele touch & feel. De stof biedt ontzettend veel comfort en is sterker dan gewone katoen waardoor het langer mee gaat.

Bekijk dekbedovertrekken van percale katoen

Linnen

Het natuurlijke linnen wordt gewonnen uit vlas en is dus geen variant op katoen. Wel heeft het een overeenkomst met katoen renforcé, namelijk de platbinding. Het resultaat is een bijzonder stevig en extra duurzaam materiaal. Ondanks dat linnen ietwat stug aan kan voelen, is het zeer geschikt als beddengoed. De stof is net als katoen erg vochtabsorberend en ventilerend. Linnen is bovendien warmteregulerend en daarmee geschikt voor alle seizoenen. Een linnen dekbedovertrek zorgt ook nog eens voor een casual uitstraling in de slaapkamer.

Bekijk dekbedovertrekken van linnen

Andere materialen

Naast de vijf meest voorkomende materialen en duurzame materialen zijn er nog een aantal soorten stof die door hun specifieke kenmerken misschien wel het beste materiaal dekbedovertrek voor jou zijn:

Katoen renforcé

Katoen renforcé is een variant op katoen die extra sterk en slijtvast is vanwege de toegepaste platbinding. Hierdoor zal de stof minder snel pillen of scheef trekken en dus langer mooi blijven.

Twill-katoen

De twill binding of keperbinding kenmerkt zich door het diagonale patroon. Dekbedovertrekken van twill-katoen zijn zachter dan gewone katoen en kreuken minder snel.

Percaline katoen

Percaline katoen heeft ten opzichte van katoen een hogere weefdichtheid en biedt daarmee extra luxe. De kwaliteit van percaline katoen bevindt zich op een niveau tussen katoen en percale katoen.

Tencel

Tencel is de bekendere merknaam van een relatief nieuw en duurzaam materiaal, genaamd lyocell, afkomstig van houtpulp van loofbomen, voornamelijk eucalyptusbomen. Dekbedovertrekken van Tencel zijn bijzonder sterk, zacht, soepel en luchtig. Daarnaast kent het materiaal een goede vochtregulatie en heeft het een antibacteriële werking. Lees hier meer over Tencel.

Zijde

Het natuurlijke materiaal zijde is ontzettend soepel, licht en ademend. Dekbedovertrekken van zijde zijn daarom perfect om met een lekker luchtig gevoel te kunnen slapen tijdens de warmere nachten. Zijde is duurzaam, van nature anti-allergisch en heeft een nog betere vochtabsorptie dan katoen. Bovendien hebben zijden dekbedovertrekken een erg stijlvolle uitstraling.

Jersey

De term jersey verwijst naar een speciale breitechniek waarbij lussen ontstaan. Dit maakt dekbedovertrekken van jersey erg soepel en ietwat elastisch. Hierdoor is het materiaal ook uitermate geschikt voor perfect passende hoeslakens.

Mix van materialen

Als er bij een dekbedovertrek gebruik wordt gemaakt van verschillende materialen, dan is er sprake van een bijzondere combinatie van eigenschappen. Lees daarvoor goed de informatie op de productpagina. Soms is de samenstelling van het materiaal aan de voorkant anders dan aan de achterkant van het dekbedovertrek.

Heb jij jouw favoriete materiaal al gevonden?

Ontdek hier onze uitgebreide collectie dekbedovertrekken

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Snoozing Jersey Matrasbeschermer waterdicht PU
Volgend artikel
Heckettlane dekbedovertrek Diamante sphere blue