De matrasbeschermer; voor een schoon en fris bed

De matrasbeschermer; voor een schoon en fris bed

Snoozing Jersey Matrasbeschermer waterdicht PU

Met grote regelmaat schrijven we over de prettigste dekbedden en mooiste dekbedovertrekken, maar wat minder aan bod komt is de matrasbeschermer, ook wel molton genoemd. Want, wat is de functie van een molton? Wat zijn de voordelen? En voor wie is een (waterdichte) matrasbeschermer ideaal? We leggen het graag aan je uit.

Essentieel onderdeel

Eerder berichtten wij al waarom een molton hoeslaken echt nodig is. Het is een essentieel onderdeel van het beddengoed. De standaard molton is gemaakt van stevig, geruwd materiaal. In vele gevallen wordt er gekozen voor katoen. De naam molton is afkomstig van de techniek moltonneren. Dit betekent dat het katoen licht wordt geruwd en vervolgens een wollig, zacht laagje krijgt. Door deze techniek voelt het katoen steviger en dikker aan, maar is het ook extra vochtabsorberend.

Essenza badstof waterdicht PU hoeslaken
Essenza badstof waterdicht PU hoeslaken

Waterdichte matrasbeschermer

Het grote voordeel van een standaard molton is dat het de levensduur van het matras aanzienlijk verlengt. Het houdt vuil tegen en absorbeert het vocht dat je ’s nachts tijdens de slaap verliest. Wist je dat dit soms wel 0,5 tot 1 liter per nacht is? Een molton is daarom van groot belang en houdt je matras schoon en fris. Heb je ’s nachts last van overmatige transpiratie of bijvoorbeeld urineverlies? Dan is het verstandig om te kijken naar een waterdichte matrasbeschermer. Dankzij de speciale PU coating biedt dit de extra bescherming die je nodig hebt.

PU coating

Een waterdichte molton heeft een laagje PU, maar wat is een PU coating precies? PU staat voor polyurethaan. Het is een kunststof en het valt onder de polymeren. Polyurethaan bestaat uit zowel harde als zachte segmenten. Het is daardoor sterk, buigzaam en slijtvast. Verder heeft het een rubberachtige textuur en is het waterdicht. Deze eigenschappen zorgen voor de perfecte bescherming voor jouw matras.

Anti-huisstofmijt

De PU coating houdt niet alleen vocht tegen, maar is ook ideaal voor degenen die last hebben van een huisstofmijtallergie. Doordat de matrasbeschermer het matras als het ware afschermt, krijgen de mijten geen kans om zich te nestelen.

Ideaal voor kinderen

Voor kinderen, en dan met name rond de leeftijd dat ze zindelijk worden/net zijn, is een waterdichte molton erg fijn om in huis te hebben. Een waterdichte matrasbeschermer voor kinderen is verkrijgbaar voor een wieg (40×80 cm), ledikant (60×120 cm) en peuterbed (70×150 cm). Mocht je koter al in een eenpersoonsbed slapen dan kan je natuurlijk de standaard 1-persoons maat nemen.

slapend meisje

Verschillende waterdichte matrasbeschermers

Er zijn verschillende soorten matrasbeschermers met waterdichte coating verkrijgbaar. Veelal wordt een standaard matrasbeschermer gemaakt van katoen, vaak omdat katoen het beste materiaal is om te moltonneren. In het geval van een speciale waterdichte beschermer valt de keuze steeds vaker op andere stoffen, zoals jersey of badstof. Deze materialen hebben natuurlijk ook zo hun voordelen. Jersey is erg rekbaar, waardoor je in een handomdraai de molton strak om het matras heen doet. Badstof daarentegen is extra vochtabsorberend en voelt warm en comfortabel aan.

 

Welke waterdichte molton kies jij?

Vorig artikel
Kat in bed? Niet doen!
Volgend artikel
Welk materiaal dekbedovertrek past bij mij?